Breaking news

Inspecția Judiciară l-a trimis în judecată disciplinară pe procurorul Daniel Horodniceanu după incidentul cu polițiștii

Inspecția Judiciară l-a trimis marți, în judecată disciplinară, pe Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, după incidentul cu polițiștii din Iași, când procurorul era deranjat că a fost oprit de agenții de poliție și că aceștia nu știau cine este el.

Procurorul Horodniceanu, care s-a prezentat polițiștilor drept ”șeful la crimă organizată”, cel care era siderat că polițiștii au îndrăznit să-l oprească în trafic și că habar nu aveau cine era el și ce procuror improtant era în România, riscă excluderea din magistratură. Inspectorii judiciari au constatat că magistratul ar fi comis abateri disciplinare în discuţia cu poliţiştii care l-au oprit în trafic.

Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) și m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Inspectorii judiciari au reținut următoarele:

  • Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat, constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;
  • Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat  calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii, constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Potrivit legii, procurorul trebuie să se abțină de la judecarea unei cauze ce îl privește. Iar dacă va fi sancționat, chiar și cu un simplu avertisment, procurorul CSM pierde automat funcția din Consiliu.

Vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu, a fost oprit în trafic de poliţişti, la începutul lunii mai 2023, acesta reproşându-le oamenilor legii “tupeul de a opri un procuror care a condus structura de crimă organizată”.

Daniel Horodniceau a fost oprit de poliţişti după ce ar fi făcut o depăşire fără a da semnal. În momentul în care i s-a solicitat să se legitimeze, acesta a replicat: “Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă Organizată, nu mă cunoaşteţi, de ce nu mă cunoaşteţi oare? (..) Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror. Vă mai întreb încă o dată: de ce m-aţi oprit?“, potrivit unei înregistrări video.

Horodniceanu și-a ieșit din minți, i-a întrebat pe poliţişti dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va reclama șefilor IPJ Iași. Polițiștii au filmat întreaga scenă cu un telefon mobil. Iată dialogul:

Polițist: Dar cine vă urmăreşte?

Horodniceanu: Dvs. acum în momentul ăsta, de ce m-aţi oprit?

Polițist: Pentru că ne-aţi depăşit.

Horodniceanu: Şi nu am voie să vă depăşesc sau ce?

Polițist: Este limită de 50.

Horodniceanu: Aşa.

Polițist: Noi circulam deja cu 50 la oră.

Horodniceanu: Aveţi radar?

Polițist: Mă lăsaţi să vă termin?

Horodniceanu: Domne, voi ştiţi cine sunt eu?

Polițist: Cine sunteţi?

Horodniceanu: Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă organizată.

Vezi video aici. Agenţii i-au explicat procurorului şi că nu ar fi semnalizat când i-a depăşit.

Horodniceanu: Dar ce faceţi dvs. la ora asta? Faceţi patrulă pe strada principală dintr-un sat?

Polițist: Nu, domnule… Sau dacă vreţi să vă spunem…

Horodniceanu: Da, vreau să îmi spuneţi, da.

Polițist: O să vă răspundă…

Horodniceanu: Am să vorbesc cu şeful IPJ-ului… Nu văd cum aţi putea să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a ţării.

Polițist: Nu are importanţă… Puteţi să fiţi şi preşedinte…

Horodniceanu: Eu sunt în măsură să fac orice! Din cauza mea dvs. aveţi undeva un 15% la salariu, adică în favoarea dvs. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dvs. aţi luat 15%.”.

>