Breaking news

Inspecția judiciară judecă cu dublă măsură. Băsescu nu a afectat independența justiției, în schimb Ponta și Macovei, da

Inspecţia Judiciară din cadrul CSM, susține că traian Băsescu nu a încălcat independența justiției prin faptul că a dat informații din dosarul Microsoft, dar în schimb Victor Ponta a afectat independența justiției când a spus că Iohannis va fi declarat incompatibil de Înalta Curte. Și Macovei este acuzată de Inspecția Judiciară că a afectat independența justiției când a spus că premierul Ponta, procurorul-şef al României şi soţia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti.

ponta - basescu - macoveiInspecția Judiciară este pentru Băsescu Mumă iar pentru Ponta și Macovei, ciumă. Inspectorii judiciari continuă să ”judece” după interesele politice.

Potrivit raportului întocmit de Inspecţia Judiciară, Ponta a fectat independența justiției prin declarațiile făcute la adresa lui Iohannis.

Pe 27 octombrie 2014, Ponta a spus că Iohannis va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât aceasta este practica unitară a acestei instanţe, și că e bine că judecătorii au decis să judece mai devreme procesul lui Iohannis.

”Cu siguranţă şi domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că aşa au fost toate deciziile până acum (…) Rezultatul este ştiut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel. Decizia de azi a ICCJ cred că e o decizie foarte bună. Dacă ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, apărea o tulburare în opinia publică. Aşa domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar, şi ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curţii Supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum. Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că au judecat cu înţelepciune şi cred că după 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune. Va fi un primar ca atâţia alţi primari care din păcate au pierdut procesele sau ca Stoica şi Akos Mora, declaraţi definitiv şi irevocabil incompatibili şi care mai se luptă acum prin Parlament, dar la un moment dat, azi, mâine, peste o lună, tot îşi vor pierde mandatele”, a afirmat Victor Ponta.

Numai că între timp, Iohannis a devenit președintele României, iar pe 25 noiembrie, Înalta Curte a admis ca recursul în dosarul de incompatibilitate al acestuia să fie judecat pe fond, dar primul termen a fost stabilit abia pe 14 ianuarie 2015.

Inspecţia Judiciară o sancționează și pe Monica Macovei întrucât aceasta a spus că Ponta, procurorul-şef al României şi soţia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti.

“Trebuie să se cerceteze ceea ce se scrie în presă că Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpuşi sau alte bunuri. Familia Niţu lucrează împotriva justiţiei, lucrează cu politicul. Soţia sa a făcut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e şefa acelor procurori care lucrează la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstrucţionarea justiţiei, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin şi este trădare naţională”, este afirmaţia făcută de Macovei.

Drept urmare, Inspectoii judiciari au stabilit că Monica Macovei a adus atingere independenţei sistemului prin faptul că a acreditat ideea că procurorul general al României ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul cunoscut sub numele de “Lukoil”.

Însă, în cazul declarațiilor făcute de Băsescu cu privire la informațiile din dosarul Microsoft, când spunea că fostul său consilier, daniel Funeriu nu a avut nicio vină în afacerea cu licențe microsoft.

„Din documentele din dosar, nu toate vinovăţiile sunt la fel. Aşa rezultă şi din referatul procurorilor. La Daniel Funeriu nu există nicio suspiciune cu privire la bani, mită. Este doar în zona de eventual abuz în serviciu”, spunea Băsescu.

După care a spus că și Ponta ar trebui anchetat în acest dosar:Doar în urma continuării anchetei procurorii pot să le dea o calitate sau alta. În acest moment, niciunul din cei cinci nu are nicio calitate. (…) Sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile la fel ca în cazul lui Victor Ponta sau dacă Victor Ponta va primi altă calitate între timp.

Horaţius Dumbravă, membru judecător în cadrul CSM a fost cel care a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la spusele lui Băsescu. Fapt ce l-a determinat pe Băsescu să-l atace virulent pe judecător.

Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică. Un domn magistrat a considerat că am afectat justiția pentru că am dat date din dosar. Dl magistrat minte! Îmi mențin integral declarația făcută atunci când am anunțat că am dat aviz pentru începerea urmăririi penale pentru cei cinci foști miniștri în dosarul Microsoft. Am afirmat că toți cei cinci, la ora la care eu am cerut începerea urmăririi penale, nu aveau nicio calitate, pentru că nu eu dau calitatea, ci procurorii. Mai afirmam că ancheta poate să continue și că orice întârziere a Parlamentului dăunează imaginii. Cu ce l-am afectat pe magistrat? Încă nu-i spun magistrat-politician. Dl. magistrat trebuie să știe că președintele nu are doar o singură sursă de informare. Intră, frate, în politică și lasă-te de magistratură. Astfel de atitudini, în fața CSM-ului, nu fac decât să discrediteze instituția după ce aceasta a devenit funcțională în șase-șapte ani.Consider un incident nedorit, nu neapărat avertisment, ci o rugăminte: dacă sunt judecători dacă vor să facă politică, să intre în politică! Nu mă poate împiedica dl magistrat să utilizeze informație și din alte surse. Îi dau o informație pe care nu o știe, să se ducă repede la CSM: în cazul EADS sunt nouă firme și persoane care se regăsesc și în dosarul Microsoft!”, declara Băsescu pe 3 decembrie cand a aflat că este anchetat de Inspecția Judiciară.

Numai că Inspecția Judiciară că Băsescu nu a afectat în niciun fel indepedența justiției prin declarațiile făcute.

>