Breaking news

Înființarea unei firme în Bulgaria rămâne o soluție avantajoasă pentru investitorii români

FMI a anunţat toamna aceasta o creştere economică de 2% pentru ţările din Europa, cu menţiunea că aceasta va fi de 3,3% pentru ţările din Europa Emergentă, adică ţările din Europa Centrală, de Est și Sud-Est (CESEE), regiune unde este inclusă şi România.

contabilsrl-exclusivnewsÎn timp ce în trimestrul doi din 2016, PIB-ul Bulgariei a înregistrat un avans de 3%, România a înregistrat o creştere de 6%, fiind cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Dacă creşterea PIB-ului Bulgariei îi va permite ţării vecine să-şi reducă deficitul fiscal la 0,8%, România a atins deja acest procent încă de anul trecut. Estimările FMI arată că Bulgaria și România vor fi pe primele locuri în UE în ceea ce privește inflația medie anuală negativă, cu 1,6% și, respectiv, 1,5%, ambele ţări având posibilitatea unei consolidări fiscală suplimentare în 2017.

Este greu de preconizat cum vor evolua pieţele financiare atât în cele două ţări, cât şi în lume, mai ales după surprinzătoarea alegere lui Donald Trump ca preşedinte a SUA, însă mediul de afaceri din Bulgaria rămâne deocamdată o soluţie bună de luat în calcul pentru antreprenorii din România. Tot mai mulţi români iau în calcul ideea de înființare firmă în Bulgaria deoarece este convenabilă din multe puncte de vedere. Dintre toate avantajele, faptul ca TVA-ul este eliminat la tranzacţiile intracomunitare oferă cele mai multe câştiguri pentru oamenii de afaceri români care îşi deschid o firmă în ţara vecină. Chiar dacă TVA-ul există şi se operează în contabilitatea firmei, în facturile către România (precum şi către orice alt stat membru UE) este zero. Alte avantaje pe care le are deschiderea unei firme în Bulgaria comparativ cu România sunt: faptul că ţara vecină are o cotă de impozitare a profitului de doar 10%, fiind cea mai mică din Europa, un impozit pe dividende de 5%, şi nu are impozit forfetar.

Dacă mai luăm în calcul faptul că salariile sunt mai mici ca în România, asigurările sociale mai avantajoase pentru întreprinzători, fiind de 20.5% (11.6% pentru angajator şi 8.9% pentru angajat), preţul imobiliarelor mai scăzut decât în ţara noastră, iar TVA-ul (pe care îl plătiţi dacă vă desfăşuraţi activitatea în Bulgaria doar dacă aveţi o cifră de afaceri peste 50.000 leva sau 25.000 euro) îl recuperaţi după 45 de zile, în timp ce în România, recuperarea se face extrem de dificil, tentaţia de înființare unei firme în Bulgaria pare perfect justificabilă.

În Bulgaria, impozitul pe profit se plăteşte numai o dată pe an (nu ca în România, trimestrial), firma are la dispoziţie acest interval de timp – un an – în care îşi poate administra banii astfel încât să-şi reducă nivelul impozitării.

contabilsrl-exclusivnews

Mediul de afaceri este în continuă schimbare, datorat în mare parte politicilor economice ale statelor, însă legislaţia fiscală din Bulgaria a rămas aceeaşi de foarte mulţi ani, iar cursul de schimb este stabil,  fixat de către stat.

Înainte de a decide pentru deschiderea unei afaceri în ţara vecină, trebuie analizate şi costurile de înființare SRL în Bulgaria:

  • Rezervarea denumirii firmei la nivel național – 50 de leva si încă 4 leva comision bancar
  • Taxa de înregistrare in Registrul Comerțului – 82 de euro si încă 2 euro comision bancar
  • Taxele notariale – in jur de 10-15 de euro (sau doar 5 euro în cazul unui SRL cu asociat unic)
  • Comision bancar pentru deschiderea unui cont de capital social – 5 euro
  • Certificat constatator realizat imediat după înființare – 5 euro

Dacă aţi v-aţi decis să înfiinţaţi un SRL cu asociat unic vă costă 285 de euro, această sumă incluzând cheltuielile de 185 euro şi comisionul de 185 euro către o firmă specializată în a vă facilita constituirea firmei proprii, cu o singură ştampilă. Apelarea la o firmă de intermediere a acestui serviciu oferă nu doar consultanţă în realizarea înființării unei firme, ci vă scuteşte de câteva drumuri în Bulgaria, unde actele se fac doar în limba bulgară, aceasta fiind şi singura limbă în care puteţi comunica cu majoritatea angajaţilor de la registrul financiar bulgar.

Comisioanele unei firme care vă intermediază înfiinţarea unei firme în Bulgaria pot fi de 180 euro (în cazul unui SRL cu asociat unic, persoană fizică şi administrator, în acelaşi timp), de 210 euro (dacă sunt doi asociaţi, persoane fizice), 220 euro (dacă sunt trei sau mai mulţi asociaţi, persoane fizice), sau de 350 euro (dacă asociatul este o persoană juridică).