Breaking news

Industria confecțiilor metalice are nevoie de forță de muncă

Trăim într-o realitate dinamică, în care tehnologia se dezvoltă într-un ritm alert, iar industriile tradiționale trebuie să se adapteze din mers, să se reinventeze și să ofere produse noi, care să răspundă nevoilor unor clienți tot mai pretențioși.

În acest context, industria confecțiilor metalice se confruntă cu o dublă provocare: trebuie să se adapteze la noile tehnologii și are nevoie tot mai mare de forță de muncă. Firmele caută angajați calificați, capabili să realizeze produse complexe, înalt calitative, care înglobează tehnologii de ultimă oră.

Iată particularitățile acestei ramuri industriale, din prisma nevoilor pe care le are în ceea ce privește personalul angajat.

Caracteristicile industriei confecțiilor metalice

Industria de confecții metalice se ocupă cu realizarea și montarea structurilor fabricate din metal brut. Până la realizarea produsului finit se derulează operațiuni de tăiere, ardere, sudare, prelucrare, formare și asamblare.

Clienții industriali și cei casnici utilizează o gamă largă de confecții metalice. Printre acestea, cele mai populare sunt: porțile pentru case, cartiere rezidențiale, instituții, centre de afaceri și gardurile de diferite tipuri, modele și dotări tehnologice. La acestea se adaugă scările interioare și exterioare, balustradele și grilajele, diverse obiecte din fier forjat realizate ca produse de serie sau ca elemente unicat.

O categorie aparte o reprezintă gravurile personalizate și confecțiile tip mobilier din inox, de uz personal sau industrial, pentru că acestea necesită o manoperă înalt calificată.

Cea mai importantă caracteristică a industriei de confecții metalice este ciclicitatea. Din acest motiv, această industrie depinde, de exemplu, de domeniul construcțiilor industriale și civile sau de producția de automobile sau industria energetică.

Specificul forței de muncă din industria confecțiilor metalice

Produsele din industria confecțiilor metalice se utilizează în diverse zone ale economiei, de la ramuri industriale producătoare și prelucrătoare, până la sectorul serviciilor. De aceea, forța de muncă din această industrie cuprinde o gamă largă de specialiști, precumi: ingineri proiectanți, sudori specializați în diverse tipuri de sudură, matrițeri, montori și lăcătuși. 

Din cauza diversității de specializări necesare pentru buna desfășurare a activităților, această industrie se confruntă cu un deficit semnificativ de forță de muncă. De aceea, companiile din domeniu apelează la recrutare de forță de muncă din Asia pentru producție și prelucrare de confecții metalice.

Cea mai mare căutare o au specialiștii în sudură, pentru că trebuie să realizeze diferite procedee de sudare electrică pe arc, de sudare cu electrod învelit, MIG-MAG sau TIG.

Perspectivele în industria confecțiilor metalice

Preocupările de viitor trebuie să se îndrepte spre formarea de forță de muncă și specializarea ei în acest domeniu care are nevoie de profesioniști pentru lucrul cu plăci metalice și piese turnate, cu metale expandate sau secționate. La acestea se adaugă operațiunile de tăiere cu laser, sudură și debitare, deci este vorba despre calificarea unui număr însemnat de persoane, pentru diverse meserii.

Pe de altă parte, este nevoie de modernizarea liniilor de producție, prin achiziționarea de utilaje noi și performante și de mașini moderne CNC. La acestea se adaugă procurarea unor materii prime de înaltă calitate: oțeluri, fier sau inox.

Adaptarea la noile tehnologii și internaționalizarea piețelor de desfacere determină modificări semnificative pentru viitorul acestei ramuri economice, inclusiv necesitatea de a califica specialiști în inginerie industrială și robotică.

Așadar, industria confecțiilor metalice are nevoie de forță de muncă pentru calificările actuale, dar și pentru meseriile viitorului, care vor face diferența în privința calității produselor și competitivitatea pe o piață concurențială la nivel global.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/tJDWeY2zB4c 

>