Breaking news

Încrederea în sine, una dintre cele mai importante abilități pentru succesul în viața personală și profesională

Rolul încrederii în sine este esențial atunci când vine vorba de a avea succes în viața personală și profesională, iar dacă ai constatat că ai probleme la acest capitol, cea mai bună idee ar fi să încerci să le remediezi cât mai repede.

Lipsa încrederii în propriile forțe îți va afecta – pe termen lung – calitatea vieții și te va face să pierzi oportunități de relaționare și de dezvoltare importante.

Oamenii care au încredere în sine și în forțele proprii au o serie de avantaje care nu trebuie neglijate. Detaliem o parte dintre aceste avantaje mai jos:

  • sunt mai rezistenți în fața dificultăților de ordin personal, profesional și, în general, mai rezistenți în fața dificultăților pe care viața le poate aduce, ocazional, fiecăruia dintre noi;
  • reușesc să își stabilească țeluri foarte ambițioase și să le urmeze cu curaj, fără a da înapoi nici măcar atunci când întâlnesc obstacole;
  • își spun punctul de vedere în fața celorlalți și nu au nicio teamă să exprime public o părere negativă sau o nemulțumire;
  • evită relațiile cu oamenii toxici și preferă să investească timp și energie în relații sănătoase, cu oameni care au un mod similar de a vedea viața;
  • își dau voie să fie ei înșiși și nu doresc să pretindă că sunt ceva ce nu sunt;
  • nu se tem de incertitudini și nici de necunoscutul pe care îl aduce cu sine viața;
  • nu au nevoie de laude, aprobări sau validări din partea celorlalți pentru că își cunosc foarte bine calitățile și sunt în echilibru cu ei înșiși;
  • îi acceptă pe ceilalți așa cum sunt, cu bune și rele, fără să își dorească să îi schimbe.

Așadar, beneficiile pe care le are o persoană care are încredere în sine sunt semnificative și nu trebuie desconsiderate.

În plus, încrederea în sine contribuie la evaluarea realității, așa că atunci când există probleme la nivel de percepție a propriei persoane și modul în care evaluezi circumstanțele sau contextele în care te afli poate fi unul înșelător și deloc obiectiv.

De câte ori ți-ai spus, de exemplu, că nu are rost să încerci să obții un anumit lucru pentru că oricum nu vei fi în stare? Acesta este doar un exemplu al modului în care încrederea în sine îți poate oferi o imagine mincinoasă și deformată a realității și te poate face să pierzi oportunități importante.

Nu putem să continuăm seria argumentelor fără să amintim și faptul că rețelele sociale au devenit, în acest moment, unul dintre principalii factori care contribuie la erodarea încrederii de sine. Social Media creează iluzia că deții controlul, însă acest lucru nu este nici pe departe adevărat.

Platformele precum Facebook și Instagram te fac să te compari cu ceilalți și să fii permanent convins(ă) că viața ta nu e nici pe departe atât de bună precum e viața celor pe care îi urmărești pe rețelele sociale.

Psihologii avertizează că Social Media are un impact tot mai negativ în mod special asupra stimei de sine a tinerelor – acestea sunt permanent expuse unor standarde de frumusețe imposibil de atins.

Ce înseamnă asta, mai precis? Înseamnă că tinerele încep să își compare corpul și fețele cu corpul și fețele unor oameni care în viața reală nu arată așa cum arată pe rețelele sociale.

În acest context este foarte important ca atunci când remarci că s-ar putea să ai o încredere de sine redusă să îți faci o programare la psiholog pentru a putea corecta acest lucru.

O încredere de sine redusă duce, pe termen lung, la o imagine de sine negativă, care creează un cerc vicios din care îți va fi foarte greu să ieși.

Convingerile negative despre sine alimentează, ulterior, dialogul interior, iar în momentul în care dialogul interior devine unul preponderent negativ, calitatea vieții tale scade considerabil.

Diferența dintre un om cu o imagine bună de sine și un om care nu are încredere în sine și în forțele proprii este următoarea: cel are are încredere în sine își oferă, de obicei, șansa de a-și dovedi că poate să facă un lucru, dezvoltând convingeri realiste despre sine printr-o percepție corectă a capacităților pe care le are, dar și a slăbiciunilor.

La polul opus, o persoană cu o încredere în sine scăzută se închide într-un cerc vicios în care există doar: „Nu pot să fac asta, nu pot să devin model de videochat pentru că nu am calitățile necesare” sau „Nu are rost să aplic pentru un job la această companie la care vreau să lucrez pentru că nu îl voi obține”. În acest cerc vicios percepția realității e alterată și astfel sunt întărite convingerile negative despre sine.

Mai jos îți prezentăm și câteva modalități prin care îți poți dezvolta încredere în sine chiar și la vârste înaintate:

  • Identifică problema care stă la baza lipsei de încredere în sine

Pentru a putea remedia o situație trebuie să îi afli cauza. Așadar, e bine să analizezi cu atenție și să descoperi care sunt motivele pentru care nu ai încredere în tine și în propriile forțe.

  • Conștientizează-ți și acceptă-ți temerile, ajustează-ți gândurile

Conștientizarea lucrurilor de care îți e teamă și care te fac să nu ai încredere în tine e un lucru benefic, iar acceptarea acestora te va ajuta să treci peste ele mai ușor. La fel de important este să îți ajustezi gândurile, să îți faci timp pentru a-ți oferi argumente și pentru a le transforma în gânduri pozitive. Încurajează-te, iartă-te și vorbește cu tine însuți/însăți la fel de blând ca și cu ai vorbi cu cel mai bun prieten.

Tu ar trebui să fii cea mai importantă persoană pentru tine, iar orice fel de prioritizare pe care o faci ar trebui să te aibă pe primul loc pe tine și doar mai apoi pe ceilalți.

În concluzie, încrederea în sine este o abilitate foarte importantă, de care depinde, pe termen lung, succesul pe care îl vei avea în viața personală și profesională. Tocmai de aceea este important să îți faci timp pentru a învăța cum să o cultivi și să poți să devii, astfel, cea mai bună variantă a ta.