Breaking news

Incidente violente la Kiev. Peste 100.000 de persoane cer demisia președintelui

loading...

Revoluție la Kiev. Peste 100.000 de ucrainieni pro-Europa au ieșit în stradă și au ocupat Primăria Capitaliei, cerând demisia președintelui Viktor Ianukovici. Peste 100 de polițiști au fost răniți.

revolutie la kievUcraina este în pragul unui război civil, după ce președintele Ianukovici  a refuzat să semneze pactul de cooperare cu Uniunea Europeană.

Manifestanţii au preluat controlul sediului primăriei Kievului. În urma altercațiilor cu protestatarii pro-europeni, aproximativ 100 de poliţişti ucraineni au fost răniţi în incidentele produse în cadrul manifestaţiei opoziţiei din faţa sediului administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Manifestanții au adus un buldozer în faţa clădirii de manifestanţi. Maşina a avansat în mai multe rânduri înspre poliţişti, după care s-a oprit.

Sute de tineri, majoritatea purtând cagule sau măşti medicale, participau la aceste incidente, aruncând cu pietre în forţele de ordine.

Răniți au fost și de partea manifestanților. Forţele antirevoltă au folosit de mai multe ori grenade asurzitoare împotriva manifestanţilor.

În faţa mulţimii reunite în Piaţa Independenţei, unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, le-a cerut manifestanţilor să “nu cedeze în faţa provocărilor”.

Opoziţia ucraineană a făcut apel la o grevă generală, duminică, în faţa a cel puţin 100.000 de manifestanţi reuniţi în centrul Kievului.

“Revoluţie!”, “Ruşine!”, “Kiev, trezeşte-te!”, “Ucraina este Europa”, strigau manifestanţii, arborând drapele ucrainene şi europene.

După ce au împins gardurile metalice instalate cu o zi înainte pentru a împiedica accesul în Piaţa Independenţei, manifestanţii s-au reunit în acest loc simbolic pentru “revoluţia portocalie” din 2004, de unde mulţi dintre ei au fost înlăturaţi violent de forţele de ordine sâmbătă dimineaţa.

Justiţia a interzis, sâmbătă seara, până la 7 ianuarie 2014, manifestaţiile din Piaţa Independenţei şi în principalele puncte strategice din capitală, unde se află clădiri guvernamentale.

În urma protestelor violente, șeful Poliției din Kiev, Valeri Koriak a demisionat iar președintele Ianukovici a convocat o ședință de urgență.

loading...