Breaking news

Încă un militar român ucis în Afganistan

Un militar român a murit, iar altul a fost rănit în urma unei explozii, care a avut loc azi de dimineaţă, în Afganistan. Cei doi militari români se aflau într-un autovehicul blindat, care a trecut peste o mină artizanală care a explodat, informează Ministerul Apărării Naţionale.

badiceanu-florinSergentul major Florin Bădiceanu a murit, iar fruntaşul Marian Zamfir a fost rănit grav în urma exploziei din Afganistan.

Militarii fac parte din Batalionul 33 Manevră din Curtea de Argeş. Potrivit comunicatului MAPN, ei executau o misiune de patrulare într-o coloană formată din patru autovehicule HMMWV, în provincia Zabul, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. În jurul orei 5.00 (ora României), la aproximativ 3 km Nord-Est de Baza Lagman, vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, cei cinci membri ai echipajului au fost evacuaţi de urgenţă pe calea aerului la spitalul din Baza Lagman.

În timpul acordării îngrijirilor medicale, sergentul major Florin Bădiceanu, care afla la a doua misiune în Afganistan, a decedat. Militarul, în vârstă de numai 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Colegul său, fruntaşul Marian Zamfir se află internat în spital pentru tratament medical şi investigaţii de specialitate.

În prezent, în Afganistan sunt 1.020 de militari români, dintre care 982 în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO şi 38 în cadrul operaţiunii Enduring Freedom, aflată sub comandament american.

La sfârşitul lunii ianuarie, autorităţile de la Bucureşti au decis să trimită în 2010, alţi 600 de militari în Afganistan. Această decizie vine după ce în iunie anul trecut, România a hotărât să trimită încă o sută de militari în 2010.

>