Încă 3.500 de disponibilizări

05someri-dnPotrivit unei Hotărîri a Guvernului publicată în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei va disponibiliza, anul acesta, 3.545 de persoane din societățile și companiile naționale pe care le are în subordine. Cele mai multe persoane, 1.600, care își vor pierde locul de muncă provin de la Compania Națională a Huilei. Inițial, proiectul de act normativ prevedea concedierea a 2.650 de salariați, însă în forma aprobată de Guvern, numărul concedierilor care vor fi făcute în 2010 a crescut la 3.545.

Societatea Electrocentrale București va renunța la 500 de angajați, iar Societatea Naționala a Lignitului Oltenia, Termoelectrica și Electrocentrale Deva vor concedia fiecare cîte 300 de persoane. De asemenea, complexul energetic Turceni va da afară 250 de oameni, iar complexul energetic Rovinari va disponibiliza 200 de persoane. Încă 95 de angajați vor fi nevoiți să plece de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare Drobeta-Turnu Severin.

Scopul prezentei Hotărîri a Guvernului constă în reorganizarea activității operatorilor economici și obținerea unui preț competitiv al cărbunelui energetic și implicit un preț competitiv al energiei electrice și termice“, se arată în proiectul de Hotărîre în forma sa inițială.

Personalul disponibilizat va beneficia de compensații financiare potrivit legislației în vigoare. Societățile restructurate vor fi integrate în cele doua companii gigant, Electra și Hidroenergetica, formate în urma reorganizării sistemului energetic. Guvernul a aprobat, recent, înfiintarea celor doua companii gigant.

>