Breaking news

Înalta Curte nu vrea să retrimită dosarul Poşta la DNA

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins cererea DNA privind retrimiterea dosarului Poşta către procurori cât şi recuzarea procurorului de caz.

Marţi dimineaţă, un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins cererea de restituire la DNA a acestui dosar în care sunt judecaţi directorul general al companiei, Mihai Toader Dan, şi foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy.

Tot marţi, avocatul fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu l-a recuzat pe procurorul de şedinţă Monica Danciu.

În aproximativ un sfert de oră, cererea de recuzare a fost respinsă, astfel că dezbaterile în proces vor fi reluate tot marţi.

La termenul din 26 septembrie, la ICCJ a fost pusă în discuţie imparţialitatea procurorului-şef al Secţiei a II-a de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Doru Ţuluş, în investigarea dosarului Poşta.

Tudor Chiuariu a susţinut, în faţa completului de trei judecători al ICCJ, că dosarul Poşta a fost disjuns (separat dintr-un caz ce viza lideri ai UDMR – n.r.) după ce a cerut, în luna mai 2007, revocarea din funcţie a procurorului-şef al secţiei a II-a a DNA, Doru Ţuluş (în urma cererii ministeriale de revocare, Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat managementul defectuos la Secţia aII-a a DNA, reclamat de Chiuariu, procurorul Ţuluş fiind găsit responsabil pentru diverse deficienţe, precum înregistrarea eronată a actelor de sesizare, fapt ce a dus la nesoluţionarea la timp a unor cauze – n.r.).

Procurorul-şef al DNA a respins cererea de recuzare a lui Ţuluş, pe motiv că acesta este şef de secţie, nu procuror de caz.

Chiuariu a arătat că în acest dosar au fost trimişi doar doi miniştri din cei 17 ai Guvernului Tăriceanu, deşi HG 337/2007 a fost adoptată de toţi. Nici cel care a cerut avizele de la Comunicaţii şi Justiţiei, în speţă Ministerul Finanţelor, nu a fost deferit justiţiei, şi nici consilierii care au întocmit documentaţiile, Chiuariu sugerând că acest dosar a fost întocmit din răzbunare.

În replică, procurorul de şedinţă al DNA a spus că Doru Ţuluş a făcut acte în calitate de şef de secţie, având o corespondenţă cu instituţiile statului, potrivit atribuţiilor legale.