Breaking news

Înalta Curte a refuzat cererea DNA privind arestarea lui Sebastian Ghiță

Judecătorii de la Înalta Curte au refuzat să emită mandat de arest preventiv pe numele lui Sebastian Ghiță, așa cum solicitase procurorul DNA. În schimb, judecătorii au menținut controlul judiciar și interdicția de a părăsi țara.

sebastian-ghita-kovesi-dnaProcurorul DNA prezent la Înalta Curte, a solicitat judecătorilor înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată alături de foști șefi din poliție și parchete.

Având în vedere elementele de noutate referitoare la faptul că Sebastian Ghiță nu a respectat obligațiile controlului judiciar, respectiv să fie prezent ori de câte ori i se cere de către organul judiciar, dar și suspiciunea rezonabilă că inculpatul a părăsit țara, vă rog să dispuneți înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv. Sebastian Ghiță a dat dovadă de rea credință și a sfidat organele judiciare. Inculpatul a fost citat de organele judiciare pentru a se prezenta în dosarul cunoscut ca Ponta-Blair și nu s-a prezentat”, a spus procurorul DNA.

Procurorul a mai cerut judecătorilor ca, în cazul în care nu sunt de acord cu arestarea preventivă a lui Ghiță, să fie menținută interdicția ca acesta să părăsească teritoriul României.

Sebastian Ghiță a fost reprezentat în instanță de trei avocați, care au recunoscut că nu au reușit să ia legătura cu fostul deputat.

Pe 16 decembrie, un complet de judecată a decis ca fostul deputat Sebastian Ghiță să rămână sub control judiciar pe cauțiune, însă i-a fost ridicată interdicția de părăsire a teritoriului României fără încuviințarea instanței. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de procurorii DNA, astfel încât fostul deputat nu are voie să plece din țară.

Procurorii DNA Ploiești au emis, săptămâna trecută, un mandat de aducere pe numele fostului deputat, după ce acesta nu s-a prezentat pentru audieri în dosarul Ponta-Blair. În aceste condiții, fostul deputat a fost căutat la domiciliul său și la mai multe adrese despre care se cunoștea că sunt frecventate de fostul parlamentar, fără a fi însă găsit.

Dacă mâine nu se va prezenta la poliție pentru controlul judiciar, procurorii DNA pot cere instanței, emiterea mandatului de arest preventiv în lipsă întrucât a încălcat regimul controlului judiciar.

 

>