Breaking news

Înalta Curte a admis judecarea recursului ANI în cazul de incompatibilitate al lui Iohannis

Înalta Curte a a decis marți, să admită judecarea pe fond a recursului în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Primul termen de judecată a fost stabilit abia pe 14 ianuarie 2015.

klaus iohannisMarți, trei judecători de la Înalta Curte, reuniți în cameră de consiliu, au analizat admisibilitatea în principiu a judecării în recurs a dosarului în care primarul Sibiului şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis este acuzat de ANI de incompatibilitate.

Recursul a fost formulat de ANI, după ce în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia lui Iohannis şi a dispus anularea deciziei de incompatibilitate.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională (CC) va dezbate, din nou, în 9 decembrie, articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi Klaus Iohannis.

Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale de interes naţional.

“Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

Articolul de lege a fost analizat în 7 octombrie de judecătorii constituţionali, care au amânat atunci pronunţarea unei soluţii până la 3 noiembrie, însă în ziua în care trebuiau să emită o decizie, CC a decis repunerea cauzei pe rol şi rediscutarea acesteia în 9 decembrie. Curtea Constituţională a validat vineri rezultatul alegerilor prezidenţiale, câştigate de Klaus Iohannis.

PNL a reacționat la decizia Înaltei Curți și a emis un comunicat de presă în care spune ca au încredere deplină în justiție.

„Am luat act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind admiterea în principiu a recursului ANI în dosarul de incompatibilitate al domnului Klaus Iohannis. Astfel, membrii completului au fixat pentru 14 ianuarie 2015 termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor. Avem încredere deplină în justiție și în faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca corect această speță”, precizează PNL prin intermediul unui comunicat de presă.

Înalta Curte de Casație și Justiție va stabili definitiv, în 2015, dacă preşedintele ales Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.

>