Breaking news

În România sunt peste 70.000 de bolnavi de Parkinson

loading...

Asociaţia Antiparkinson în parteneriat cu Patronatul Farmaciştilor din România şi compania Houston NPA organizează pe 23 octombrie 2010 la Facultatea de Medicină UMF „Carol Davila”, Conferinţa Pacienţilor cu Parkinson.

images1Scopul acestei conferințe este de a creşte nivelul de conştientizare în rândul  populaţiei  referitor la această maladie, dar şi de a oferi informaţii utile şi suport persoanelor care locuiesc în Bucureşti şi suferă de această afecţiune.

Vor avea loc prezentări  despre contextul general al afecţiunii, despre traseul pacientului în sistem, despre legislaţia din România şi situaţia actuală a pacienţilor, dar şi cuvântări ale reprezentanţilor autorităţilor, ale medicilor specialişti şi ale colaboratorilor acestora din celelalte discipline despre inovaţii în tratamentul pacientului cu Parkinson. Vor fi prezenţi şi membri ai asociaţiilor internaţionale de luptă împotriva Parkinson care vor aduce noutăţi discutate la Conferinţa Internaţională de la Glasgow şi informaţii despre proiecte europene.

Evenimentul din 23 octombrie dedicat pacienţilor cu Parkinson va fi moderat de Dan Răican, preşedintele Asociaţiei Antiparkinson.

Ca pacient cu Parkinson în România şi odată cu înfiinţarea Asociaţiei Antiparkinson, Dan Răican a fost alături celorlalti pacienţi când s-au realizat paşi importanţi în lupta împotriva bolii Parkinson: introducerea pompei de levodopa, a neurostimulatoarelor, urmând să intre pe piaţă şi Apomorfina. În prezent, în România se simte nevoia înfiinţării unei clinici dedicate diagnosticării şi tratamentului bolii Parkinson, asa cum există în multe alte ţări ale Europei.

După ce a lansat în 2008 cartea „Viaţa cu maladia Parkinson”, Dan Răican va prezenta în cadrul conferinţei de la Bucureşti din 23 octombrie noua sa carte „Noutăţi în tratamentul bolii Parkinson” care cuprinde noile descoperiri date publicităţii la Glasgow legate de managementul bolii Parkinson (Apomorfina, Q 10, studiul Adagio, celulele stem, ozonoterapia, etc).

Evenimentul va reuni peste 100 de persoane, reprezentanţi ai Asociaţiei Antiparkinson, Patronatului Farmaciştilor din România, Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Societăţii Studenţilor în Medicină Bucureşti, ai autorităţilor şi mass-media, dar este destinat în acelaşi timp şi publicului larg şi personalităţilor care au oferit de-a lungul timpului suport persoanelor cu Parkinson, pentru a se crea cadrul adecvat unui schimb real de experienţă şi o informare propice asupra bolii Parkinson în România.

La conferinţă va fi prezent şi artistul Cornel Constantiniu, care de 16 ani se luptă cu Parkinsonul, boala care i-a afectat vorbirea şi care l-a obligat să pună capăt carierei muzicale.

În România sunt diagnosticate peste 70.000 de persoane, dar cifra este subevaluată din cauza ratei scăzute de diagnostic. Lipsa unui test clinic concludent şi reticenţa pacienţilor de a se prezenta la consult fac ca boala Parkinson să fie diagnosticată târziu. Conform unui studiu EuroPa, la nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscilează între 5.240 € şi 19.620 €.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>