Breaking news

În prag de alegeri, Senatul elimină impozitul de la pensii

loading...

Senatorii scutesc de impozit toate pensiile din România sperând ca astfel să beneficieze de voturile pensionarilor la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

pensii recalculateDe la majorarea plafonului de la care se impozitează pensiile, inițiativă legislativă propusă de senatoarea Cristiana Anghel, senatorii au făcut exces de zel și au votat ca toate pensiile să fie scutite de impozitul pe profit de 16%.

Drept urmare, cei cu pensii mari și foarte mari de sute de milioane de lei lunar vor primi și mai mulți bani. Liberalii s-au opus şi au spus că legea este populistă, dar social-democraţii le-au răspuns că pensia este un drept câştigat, care nu trebuie dijmuit de stat.

”Bătrânii noștri au mâncat salam cu soia, au primit pâine, zahăr, ulei și făină cu porția, pe cartelă, au stat în frig punându-și o haină în plus pe ei, în multe localități distribuția energiei electrice fiind doar patru ore dintr-o zi, ani la rând și au achitat întreaga datorie la FMI de peste 10 miliarde de dolari. Bâtrânii noștri nu ne-au lăsat datorii. Din contră. Au cotizat și pentru pensiile decente la care sperau și nu s-au plâns”, și-a justificat inițiativa senatorul ALDE Cristiana Anghel.

Potrivit Guvernului, măsura va aduce bugetului de asigurări sociale de stat un deficit de 2,2 miliarde lei, respectiv aproximativ 500 milioane euro sau 0,3% din Produsul Intern Brut. Cei peste 2 miliarde de lei se vor adăuga celor 18,3 miliarde lei deficit anul trecut, sumă la rândul ei în creștere cu 5 miliarde lei față de deficitul din 2014.

Scutirea însă nu va ajuta pensionarii săraci, ci pe cei cu pensii mari și medii.  Cei cu pensii mici, sub 1.050 de lei oricum nu plăteau impozit.

În România sunt peste cinci milioane de pensionari, dintre care mare parte sub 900 de lei pe lună, echivalentul pensiei medii.

Cea mai mare pensie din România este de 28.825 de lei, şi este încasată de un fost magistrat care locuieşte în Bucureşti.

Dacă Camera Deputaților va adopta această propunere legislativă, măsura ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.

loading...