Breaking news

În exclusivitate la TVR, documentarul “Un secol pentru România”

loading...

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Televiziunea Română va lansa documentarul “Un secol pentru România”. Scenariul este semnat de istoricul Adrian Cioroianu, cel care ne invită să descoperim împreună drumul pe care l-a parcurs România în ultimul secol.

Premiera documentarului va avea loc vineri (30 noiembrie), de la ora 17.00, la TVR 2, el putând fi urmărit şi sâmbătă (1 decembrie), de la ora 17.35 la TVR Internaţional, respectiv duminică (2 decembrie), de la ora 23.00 la TVR 1.

Pe parcursul a 50 de minute, istoricul Adrian Cioroianu ne va călăuzi în parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a României, drum marcat prin 10 priorităţi naţionale ale secolului.

Dintre acestea amintim: succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul internaţional care a influenţat situaţia României.

Drumul pe care România l-a parcurs în ultima sută de ani, până când a devenit parte integrantă a Europei, n-a fost nici simplu şi nici uşor. România a avut mereu priorităţi, uneori ele au fost expresia dorinţei cetăţenilor, alteori – cum vom vedea – au fost impuse din afară, uneori şi cu forţa“, spune Adrian Cioroianu, Decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.

Documentarul “Un secol pentru România” este cea mai recentă producţie a Televiziunii Române, având prezentarea, scenariul şi lectura asigurate de Adrian Cioroianu, realizatori fiind Irina Ifrimache şi Irina Negaru Lazăr.

După lansare, filmul va fi pus la dispoziţia ambasadelor României şi centrelor culturale româneşti din întreaga lume.

loading...