Breaking news

În criză de soldați, Armata vrea să angajeze rezerviști

După desființarea stagiului militar obligatoriu, efectivele Armatei Române s-au diminuat atât de mult încât a ajuns în criză de soldați. Drept urmare Ministerul Apărării a pregătit un act normativ prin care să paotă atrage militari din rândurile civililor.

militari.romaniConform proiectului, rezerviştii voluntari vor încheia un contract pe o perioadă determinată cu Ministerul Apărării Naţionale. Primul contract ar urma să aibă o durată de 4 ani iar următoarele de câte 3 ani. Sunt acceptaţi atât femeile cât şi bărbaţii, care vor ocupa poziţii de soldaţi, gradaţi subofiţeri şi ofiţeri.

Rezerviştii voluntari ar urma să fie plătiţi ca şi ceilalţi angajaţi în poziţii similare din cadrul MApN. Adică, un soldat va primi 1.000 de lei pe lună, un subofiţer în jur de 1.500 de lei iar un locotenent cam 1.700 de lei. Diferenţa este că rezerviştii ar urma să primească aceste drepturi băneşti doar pentru perioadele în care participă la misiuni sau la instruire. În restul timpului, când nu se află la unitatea militară, rezerviştii ar urma să primească o indemnizaţie lunară de 30% din soldă.