Breaking news

In atentia soferilor! Cum se folosesc corect oglinzile retrovizoare?

Ai putea crede ca oglinzile retrovizoare nu sunt atat de importante si ca sunt multe alte lucruri pe care trebuie sa le inveti in calitate de sofer incepator.

????????????????????????????????????

Desi in legislatie se specifica foarte putine lucruri despre folosirea acestora si nu se intra prea in amanunt, iar testele DRPCIV au cateva intrebari referitoare la ele insa nu sunt prea greu de intuit raspunsurile, trebuie sa afli ca oglinzile retrovizoare sunt ca o poarta spre lumea din spatele tau, in care soferii putin mai grabiti se pot pregati sa te depaseasca chiar cand nu au prea mult timp la dispozitie sau sa faca manevre periculoase.

Oglinzile se ajusteaza in functie de drum!

Spre exemplu, oglinzile retrovizoare trebuie ajustate inainte de examenul pentru permisul auto, proba practica, pentru a obtine permisul. Daca ai facut suficiente teste auto drpciv incat sa treci de proba teoretica, sigur iti va trebui si ceva indemanare pentru urmatorul pas. Asadar, examinatorul asteapta de la tine sa te uiti si in oglinzile retrovizoare in timpul condusului, nu numai in situatii periculoase, pentru ca trebuie sa fii constient de prezenta altor masini, chiar si cand sunt puncte de vizibilitate „moarte”.

Cand folosim oglinzile retrovizoare?

Inainte de a semnaliza, de a schimba directia de mers sau viteza si cel mai important, in timpul unei manevre. Insa fara sa iti iei ochii de la drum prea mult, ar putea fi periculos. Este suficient sa arunci o privire, fara sa pierzi contactul vizual cu ceea ce este in fata.

Exista si oglinzi retrovizoare de interior! Acestea nu distorsioneaza imaginea si te ajuta cu siguranta mult mai mult decat cele de exterior, unde masinile par mult mai aproape decat sunt. Oglinzile retrovizoare de interior incadreaza toata imaginea din fereastra din spate, daca nu este blocata de genti, bagaje, etc.

Chestionarele auto contineau adesea intrebari legate de punctul mort, care este in stransa legatura cu oglinzile retrovizoare. Acesta este punctul din jurul masinii care nu este vizibil in oglinda si locul dintre umerii tai, locul acoperit de propriul tau trup, este cel mai periculos. Ce este de facut in aceasta situatie? Uita-te peste umarul stang si peste cel drept prin geamurile laterale, inainte de a incepe sa faci o miscare, adica atunci cand schimbi benzile, este foarte important!

Folosirea acestor oglinzi este esentiala pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, dar si pentru pasageri. Acestea sunt imperios necesare la: pornirea de pe loc, schimbarea benzilor, la depasire si intoarceri, la oprire sau incetinire, dar si la parasirea masinii.

Ce faci in conditiile in care nu ai prea multa experienta la volan si oglinzile retrovizoare iti par un simplu accesoriu? Te obisnuiesti sa le folosesti si sa verifici in ele situatia de pe sosea in mod constant! Acestea te pot scuti de foarte multe necazuri si accidente si cu siguranta sunt un criteriu foarte important pe baza caruia te puncteaza examinatorul la proba traseului in cadrul examenului pentru obtinerea carnetului de sofer.