Breaking news

În 2013, Hăineală și Ghica pregătesc rocada la șefia CSM

Pe 4 ianuarie 2013, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneşte pentru a alege noul preşedinte şi noul vicepreşedinte, care vor conduce Consiliul în anul 2013. Surse judiciare susțin că actualele șefe ale Consiliului, Alina Ghica și Oana Hăineală, pregătesc rocada.

haineala si ghicaCele mai controversate șefe din istoria CSM, Alina Ghica, preşedinte, şi Oana Schmidt-Hăineală, vicepreşedinte, pregătesc o lovitură de teatru pe 4 ianuarie.

Deși până în prezent nimeni nu și-a depus candidatura, pentru a face în continuare jocurile în CSM, cele două ”doamne” pregătesc rocada la conducere.

CSM are în componenţa sa 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt aleşi dintre cei 14 membri aleşi, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al României, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

>