Breaking news

Implantul dentar: consecințe și posibile complicații

Problemele dentare afectează persoane de toate vârstele. Cariile, boala parodontală, malocluziile, durerile de dinți – sunt probleme din cauza cărora pacienții apelează zilnic la medici pentru ajutor. Dar ce este de făcut dacă un dinte sau chiar câțiva dinți lipsesc de mult timp? Răspunsul este evident – trebuie restaurați!

dentist examines the patients teeth at the dentist. close up

Implantul dentar este o operație de refacere a funcționalității și esteticii danturii pierdute. „Ce complicații și consecințe există după tratamentul cu implanturi dentare?” Este una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de pacienți.

Dezavantajele unei decizii pripite

Complicațiile după intervenția de implant dentar se întâlnesc în 10-15% din cazuri. Din ce cauze apar?

Dacă vine vorba de dinții frontali, pacienții doresc să restabilească rapid estetica. Sunt puține persoane care ar dori să aștepte de la trei până la șase luni până când implantul se integrează complet în os, și poate fi încărcat în deplină siguranță cu o coroană dentară. Așa că, de cele mai multe ori, pacientul alege metoda încărcării imediate, în cadrul căreia coroana protetică este plasată pe implant în aceeași zi cu intervenția chirurgicală sau la puține zile după aceasta. Cel mai indicat este să-ți asculți medicul dentist, deoarece încărcarea imediată aduce cu sine anumite riscuri, cum ar fi suprasolicitarea masticatorie a implantului înainte ca acesta să fie acceptat de os și instalarea de infecții datorită incapacității de a igieniza corespunzator zona. Astfel de riscuri pot duce la pierderea timpurie a implantului.

Alegerea celei mai ieftine clinici este o altă greșeală pe care o fac adesea pacienții. Sănătatea nu este ceva pe care să economisiți, așa că trebuie să abordați cu atenție alegerea unei clinici stomatologice.

Și totuși – doar medicul curant poate răspunde la întrebări de interes pentru pacient, poate vorbi despre riscuri și poate elabora un tablou clinic individual, și nu sfatul „experimentat” pe forumul „implantul dentar și consecințele sale”.

Ce complicații pot apărea după operația de implant dentar?

Ca orice alt tip de intervenție chirurgicală, implantul dentar poate prezenta complicații în perioada postoperatorie. Ele sunt legate de: caracteristicile corpului uman, este imposibil de prezis cu 100% certitudine cum va reacționa corpul la implantarea unui corp străin; igiena orală necorespunzătoare; neglijarea recomandărilor medicului.

Complicațiile includ:

  • Sângerare. După operație, gingiile pot sângera în primele zile. Se recomandă să nu folosiți medicamente care afectează coagularea sângelui. Dacă sângerarea nu se oprește, trebuie să informați imediat medicul dentist.
  • Durerea este răspunsul normal al organismului la intervenții chirurgicale. Durata acestei etape nu trebuie să depășească trei-patru zile, altfel durerea poate indica un proces inflamator.
  • Deteriorarea firelor de sutură este destul de rară. Acest lucru se poate datora deteriorării mecanice a firelor. Medicii sfătuiesc pacienții să nu solicite partea operată, să nu mănânce alimente solide și să examineze cu atenție zona postoperatorie până când rana este complet vindecată.

Probabilitatea ca implantul să nu se integreze este mică. Această complicație apare în doar 1-3% din cazuri. Nu va trebui să vă faceți griji cu privire la posibilele consecințe dacă vă încredințați sănătatea dentară unui adevărat profesionist. Iar dacă urmați toate recomandările medicului curant și mențineți o igienă orală adecvată, perioada de recuperare va fi ușoară și nedureroasă.

>