Breaking news

Imobiliare sau agricultură ?

loading...

agricol caseDoi termeni care în urmă cu 4 ani, cînd piața imobiliară era în plină expansiune, defineau o investiție sigură. Doi termeni care în urmă cu 2 ani nu mai aveau nici o valoare, erau în plină decădere datorită crizei financiare, reprezentau investiții nesigure pe termen lung. Doi termeni care astăzi ating apogeul datorită faptului că în ziua de azi terenul considerat investiție imobiliară de viitor a ajuns la un preț derizoriu, un pret de 10€/mp în jurul capitalei, un preț poate mai mic decît cel de achiziție inițială.

Prețurile terenurilor au scăzut în ultimii doi ani mai puțin în centrul orașelor, unde oferta este destul de limitată, și mai mult la periferii și în zonele rurale, unde investitorii achiziționau în perioada 2006 – 2008 loturi imense, mizînd pe o extindere rapidă a orașelor pe orizontală.

Filip Stoica, președintele Asociației Naționale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), susține că în ultimii ani „Criza a aratat ca dezvoltarea urbana a Bucurestiului nu va avea loc la fel de repede cum se credea in perioada in care terenurile din jurul orasului, pana la Frumusani, se vindeau in prostie. Aceste terenuri au revenit la stadiul lor normal, acela de loturi agricole”.

Oameni de afaceri din domeniul imobiliar confirmă această decădere a prețului terenurilor. Astfel, conform spuselor lui Ioan Niculaie, proprietarul grupului Interagro cu afaceri de 500 mil. euro în agricultură, un hectar de teren a ajuns astăzi sa coste 560 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat de teren agricol să coste cinci cenți în sudul Romaniei. De asemenea, în apropierea Capitalei, una dintre puținele tranzacții recente care ar putea stabili un reper de preț s-a realizat la un nivel de 9 euro/mp, cu 78% mai puțin față de o evaluare facută la jumatatea anului 2008.

loading...