Breaking news

Imaginea României pe Varful Nanga Parbat într-o expediție unică

Prima expediţie românească mixtă pe un vârf de peste 8000 m începe pe 3 iunie 2013. și va fi realizată de către o echipă mixtă de alpinişti pe varful Nanga Parbat de 8126 m din Muntii Himalaya, al nouălea ca înălţime din lume si unul dintre cele mai dificile din lume. 

Nanga ParbatExpediția are ca și temă: Imaginea României pe Varful Nanga Parbat,  și se va desfășura în perioada 3 iunie – 5 august 2013, sub egida unei echipe performante.

Obiectivul principal al expediţiei este ascensiunea de către o echipă de alpinişti integral românească a muntelui Nanga Parbat de 8126 m, al nouălea ca înălţime din lume.

În 1996 a avut loc prima expediţie românească pe Nanga Parbat (faţa Diamir) compusă din Răzvan Petcu – iniţiator şi lider, Gabi Stana, Bogdan Pintilie, Mihai Cioroianu (Galiani) şi Marius Gane. Au ajuns la o altitudine de cca 8000 m, când vremea s-a schimbat brusc şi au fost nevoiţi să coboare.

În anul următor Mihai Cioroianu a reusit să urce vârful, pe aceeaşi rută, cu o expediţie italiană. Este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfului Nanga Parbat.

Intenţia alpiniștilor implicați în acest proiect este să reunească într-o singură echipă alpinişti români cu performanţe şi experienţă bogată în expediţii la mari altitudini şi să creeze o legătură între generaţii diferite de alpinişti români.

Atingerea cu succes a vârfului înseamna o performanta deosebită pentru România şi reprezinta pas inainte pentru reintegrarea sa printre ţările cu tradiţie în alpinism.