Imaginația – ce reprezintă din punct de vedere psihologic și cum poate fi stimulată în cazul copiilor?

Imaginația este un concept care pare la prima vedere extrem de familiar și cunoscut de toată lumea. Totuși, dacă încerci să explici ce înseamnă acest termen te poți confrunta cu anumite dificultăți.

Așa cum este aceasta definită de specialiștii în psihologie, imaginația reprezintă unul dintre procesele cognitive, care se bazează pe selectarea și combinarea unor elemente deja cunoscute, întipărite în memorie datorită experiențelor anterioare sau chiar pe generarea unor concepte sau imagini total noi, care nu au în spate o experiență concretă.

Aceasta joacă un rol important în existența umană la orice vârstă, dar mai ales în copilărie, etapă a vieții în care imaginația este extrem de activă și contribuie la formarea intelectuală armonioasă a fiecărei persoane. De aceea, părinții ar trebui să încurajeze copilul, susținând activ stimularea imaginației acestuia și implicit a creativității.

Iată câteva activități simple care pot stimula imaginația copilului tău!

  1. Desenatul

Deși pare o activitate extrem de simplă și banală, practicată inclusiv la grădiniță, desenatul este una dintre principalele activități care ar trebui luate în calcul în ceea ce privește dezvoltarea unei imaginații bogate. Copiii au tendința de a nu se limita la simpla reproducere a realității concrete, ci de a experimenta pentru a crea forme noi, inedite. Chiar și așa, acestea au de multe ori la bază elemente sau părți componente ale unor obiecte care le sunt deja familiare. 

Pe lângă formele inedite care pot fi obținute în urma activității propriu-zise de a desena, copilul poate inventa un nume nou, original pentru creația sa. Nu în ultimul rând, acest tip de activitate este extrem de accesibilă oricui – e nevoie doar de câteva creioane și o foaie de hârtie.

2. Jocurile LEGO

Spre deosebire de alte jocuri, care au reguli clar stabilite și urmează un anumit curs bazat pe scopul jocului, frumusețea LEGO-ului constă în faptul că acesta nu impune nici un fel de restricții și oferă libertate totală copiiilor care îl utilizează. 

Deși există inclusiv jocuri LEGO din care se poate realiza un anumit obiect, așa cum este indicat și pe cutie sau în fișa de instrucțiuni, este la latitudinea copilului să aleagă dacă urmează pașii respectivi sau nu. În plus, jocul nu va deveni niciodată plictisitor deoarece, chiar dacă folosește exact aceleași piese, rezultatul poate fi de fiecare dată diferit. Dacă o astfel de alternativă ți se pare tentantă, este bine să știi că găsești LEGO pe altex.ro, jucării care vor reuși să-l cucerească pe cel mic. De asemenea, ai posibilitatea să te joci și tu împreună cu el. 

3. Plastilina

Aceasta este o altă modalitate care îl poate încuraja pe cel mic să creeze și să experimenteze. Are nevoie doar de o planșetă pentru a nu murdări suprafața pe care se joacă și de culorile sale favorite.

Spre deosebire de LEGO, un dezavantaj al acesteia este că unele tipuri pot fi lipicioase și pot fi dificil de îndepărtat odată ce s-au lipit de suprafețe, ceea ce ți-ar putea da ceva bătăi de cap. Totuși, alegând produse calitative, fără ulei, astfel de situații pot fi evitate fără probleme.

Acestea sunt doar câteva idei, care pot fi mereu la îndemână atunci când dorești să-i umpli timpul celui mic cu activități plăcute, care să-i stimuleze în același timp formarea și dezvoltarea creativă.

Sursă foto: Pexels.com

>