Breaking news

Iliescu surprins de violența verbală a lui Băsescu la adresa Regelui

Fostul Președinte al României, Ion Iliescu este uimit de atacul nejustificat al lui Traian Băsescu la adresa Regelui Mihai I.

iiliescuIon iliescu îl acuză pe Băsescu că și-a făcut un obicei din a-i ataca pe foștii șefi de stat și că nu cunoaște realitățile istorice.

Am rămas surprins de violenţa atacului verbal al preşedintelui Traian Băsescu împotriva Regelui Mihai, atac de nimic justificat. Acest atac dovedeşte o crasă necunoaştere a realităţilor istorice, şi adaugă un nou factor de tensiuni interne, într-un moment extrem de delicat pentru România. Domnul Traian Băsescu şi-a făcut un obicei penibil din a-i ataca pe foştii şefi de stat ai României, pe care îi tratează cu un dispreţ nedemn de poziţia pe care o ocupă în stat. Acest comportament este excesiv până şi pentru un preşedinte care se declară „jucător”. Este expresia incompetenţei şi iresponsabilităţii„, declară Ion Iliescu pe blogul personal.

Iliescu recunoaște că a greșit în anii 90 când nu i-a permis Regelui accesul în România.

Da, mi s-a reproşat, şi mi-am reproşat, atitudinea pe care am avut-o faţă de Regele Mihai imediat după decembrie 1989. Contextul era altul, şi nu putem nega, nici eu, nici Regele Mihai, că sfătuitorii noştri mai mult au turnat gaz peste foc, în momente delicate. Am exprimat aceste lucruri Regelui Mihai, şi am făcut tot ce a depins de mine pentru a îndrepta acele erori„, precizează fostul şef al statului.

Ion Iliescu subliniază că Regele Mihai, alături de întreaga familie regală şi-au asumat, împreună cu cei angrenaţi în procesul de integrare europeană şi euro-atlantică, o serie de responsabilităţi, „şi trebuie să apreciem contribuţia lor la adevărata sa valoare”.

Marți seară, Traian Băsescu a declarat la B1 Tv căabdicarea regelui a fost un act de trădare.

”Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a declarat Traian Băsescu în cadrul emisiunii ”Evenimentul Zilei” de la B1 TV.

Tirul acuzațiilor la adresa regelui Mihai I au continuat, Băsescu declarând că acesta a fost slugă la rusi.

Pentru majoritatea dintre noi, Ion Antonescu rămâne responsabil de holocaust împotriva evreilor şi ţiganilor. Nimeni nu spune că România avea un şef de stat atunci, ăsta a fost doar prim-ministru. Unora le dăm averile iar pe altii îi băgăm criminali de război…. doar pentru că unul a fost slugă la ruși, îl iertăm de toate păcatele…”, a mai spus Băsescu.