Breaking news

Îi este frică lui Băsescu să facă uz de dreptul de veto în Consiliul European?!

Traian Băsescu a anunțat că nu va folosi dretul de veto în cadrul Consiliului European, dacă România va primi mai puțini bani, spunând că propunerea lui Ponta este ridicolă și rușinoasă.

Băsescu a decis să reprezinte el interesele României la Consiliul European și să negocieze el bugetul alocat țări noastre, pe principiul că mare experiență, însă refuză să utilizeze dreptul de veto în cazul în care UE ne taie 8 miliarde din buget.

Toată povestea cu dreptul de veto a pornit de joi seară, de la declarația lui Ponta care a precizat că în cazul în care România nu primește bugetul cerut, își va folosi dreptul de veto în cadrul Consiliului European.

Propunerea lui Rompuy de reducere nu este acceptabilă, preşedintele să utilzeze veto-ul. Nu există disensiuni cu preşedintele. M-a anunţat că doreşte şi preferă să participe personal. Am luat act de decizia preşedintelui, domnia-sa va participa. Mai mult, toate datele pe care le-am acumulat, inclusiv consilierii guvernamentali, în zilele următoare merg să-l informeze pe preşedinte şi să-l susţină.România nu poate decât să utilizeze veto-ul faţă de propunerea lui Rompuy”, a mai spus Victor Ponta.

Reacția lui Băsescu a venit a doua zi:Trebuie să vă spun că de la anunţul de ieri făcut public legat de dreptul de veto, toate statele contributoare s-au băgat în birouri. Sunt într-o alertă că România pune veto. Observaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Şi eu sunt pregătit să uzez de dreptul de veto dacă se încalcă tratatul. De 8 ani, n-am văzut niciun stat care să uzeze de dreptul de veto dacă nu s-a încălcat tratatul. Nu te poţi duce la Merkel să îi spui: “Doamna Merkel, dacă nu îmi dai atât îţi dau un veto de te doare capul.

Potrivit  articolului 312 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, cadrul financiar multianual al Uniunii este stabilit printr-un regulament adoptat de Consiliul UE în unanimitate, după aprobarea Parlamentului European, care se pronunţă cu majoritatea membrilor care îl compun. Modalitatea de adoptare a actelor Consiliului European este consensul.

Poziţia României nu este una izolată, sunt şi alte state membre care ne împărtăşesc punctul de vedere, atât în ceea ce priveşte politica de coeziune, cât şi politica agricolă comună.

Este de așteptat ca la Consiliul European din 22-23 noiembrie să nu se aprobe bugetul din cauza blocajelor ce vor apărea din partea mai multor state, printre care și România.

La fel s-a întâmplat și în 2005, pentru bugetul multianual 2007-2013, când negocierile au început în iunie și s-au finalizat abia în decembrie.

Și premierul Spaniei a spus că nu este de acord cu actualul buget propus de președintele Consiliului European.

Primul document prezentat de CE ni s-a părut un bun punct de plecare. Al doilea document, prezentat de dl. Van Rompuy, ni se pare pur şi simplu inacceptabil. Sper că vom putea ajunge la un acord, întrucât nu putem fi de acord cu reducerea fondului pentru Politica Agricolă Comună sau a fondurilor de coeziune”, a declarat Rajoy.

Herman van Rompuy, a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a cheltuielilor de 1.033 miliarde de euro pentru bugetul pe perioada 2014-2020.

Herman van Rompuy doreşte reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune şi cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricolă Comună.

Drept urmare există și articol de lege în tratat cât și precedete în acest sens, în privința utilizării dreptului de veto de către un stat membru.

Întrebarea se pune de ce Băsescu refuză să facă uz de acest drept de veto? Doar pentru a nu-i supăra pe liderii euopeni, din PPE, care l-au repus în funcție în vară? Va sacrifica din nou Băsescu interesul național pentru a-și atinge propriu interes cu riscul de a băga din nou țara în austeritate?

>