Breaking news

ICCJ: Avocata Paula Iacob a colaborat cu Securitatea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis astăzi, printr-o hotărâre definitivă, că avocata Paula Iacob a colaborat cu fosta Securitate.

Judecătorii ICCJ au respins recursul Paulei Iacob şi au stabilit că avocata a colaborat cu Securitatea, ca poliţie politică.

Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a comunicat că Paula Iacob a fost recrutată de Securitate în calitate de informator, iniţial sub numele de “Gabriela”, în 1952. Ulterior, în anul 1970, avocata a semnat un nou angajament sub numele de “Ioana”.

CNSAS a depus în dosarul înaintat instanţei angajamentul semnat de Paula Iacob, note scrise care ar fi fost semnate de avocată, precum şi note ale agenţilor de Securitate redactate pe baza declaraţiilor acesteia.

Majoritatea informaţiilor furnizate de Paula Iacob vizau diaspora română din Germania şi jurnalişti de la postul de radio “Europa Liberă”.

CNSAS susţine că prima legătura a avocatei cu Securitatea a fost abandonată de poliţia politică a statului comunist la 19 iunie 1954, deoarece aceasta nu mai avea potenţial informativ.

În anul 1970, organele de Securitate au reluat colaborarea cu Paula Iacob, deoarece aceasta a luat legătura, în cursul vizitelor în străinătate, cu persoane aflate sub supraveghere informativă.

>