Primii şase „eroi” ai campaniei AŞA-I ROMÂNUL, de azi, la TVR

 Luni, 25 iunie, Televiziunea Română demarează campania „AŞA-I ROMÂNUL”, ce va putea fi urmărită în această vară la TVR 2, TVRi, TVR HD şi TVR INFO.

În fiecare zi, de luni până sâmbătă, de la ora 23.20, TVR 2 prezintă câte un personaj din cadrul campaniei – iată care sunt primii şase:

Luni 18 iunie : Gavrilă Hotico (constructor biserici maramureşene)- Pentru el lemul este viu. Îi spune neştiute poveşti de fiecare dată când îl trasformă în biserică sau troiţă. Cei care îl cunosc spun despre el că poate ridica singur, cu mâinile lui bătătorite o biserică de la temelie până la turla-naltă de 30 de metri. Se apucă de lucru, doar după ce-şi vede biserica vie în minte… Și apoi o înalţă spre cer…ca pe o rugăciune către un Dumnezeu al înălţimilor maramureşene.

Marţi 19 iunie: Ionela Danciu (mamă de tripleţi)- În urmă cu aproape 6 ani avea să descopere cu bucurie că va fi mamă de tripleți. După ce s-au născut fetiţele a aflat că statul român considera că a născut un singur copil! Și atunci a început lupta ei cu inerţia. Cu preţul sănătăţii sale a reuşit să schimbe legea de acordare a îndemnizaţiei de creştere a multipleţilor. Datorită ei un întreg sistem a fost schimbat.

Miercuri 20 iunie: Răzvan Supuran (hârtier)- A făcut prima hârtie manuală acasă având doar o ladiţă şi o sită. Dacă mai adăugăm şi reţeta miraculoasă a pastei, atunci cam asta ar fi hârtia lui. Pe care o numeşte, cu drag, sandvici cu gânduri. Dacă-l întrebi pe el, bărbatul coborât din Apuseni ce se consideră: îţi răspunde fără să clipească: meşteşugar. Punct. Și o ia de la capăt, învăţând copiii  să facă hârtie.

Joi 21 iunie: Ion Mihăilescu (fizician)- De peste 40 de ani Institutul de Fizică Atomică este a doua lui casă. Este un  om a cărui viaţă a fost schimbată radical la 41 de ani. În urma unui accident banal şi-a pierdut vederea, dar asta nu l-a împiedicat să-şi continue activitatea de cercetare. Doctoranzi din Franţa fac specializarea la Măgurele cu el. Colaborează cu oameni de ştiinţă din întrega lume, cărora le-a câştigat respectul prin tenacitate, profesionalism şi dăruire.

Vineri 22 iunie: Stefan Wagner (horticultor)- De peste 50 de ani se ocupă de trandafiri. A creat peste 30 de soiuri de tradafiri. Aceste flori pot fi văzute oriunde în ţară, dar şi în Franţa sau Marea Britanie, unde însăşi regina Elisabeta apreciază tradafirul creat de horticultorul din România. A înfiinţat Asociaţia Rozelor și a scris cărţi despre trandafiri. Este înconjurat mereu de tineri dornici să înveţe de la un român pasionat cu adevărat de trandafiri.

Sâmbătă 23 iunie: Maria Diac Poenaru (pictor icoane pe sticlă) Trăieşte de aproape 90 de ani în satul Laz de pe Valea Sebeşului. Patru generaţii din familia ei au pictat icoane pe sticlă. Este ultima reprezentantă a neamului său, iconari ce au dezvoltat un stil estetic aparte. Ei sunt cei care încă din 1770 au iniţiat, pe Valea Frumoasei, un curent artistic aparte cunoscut în lucrările de specialitate sub numele de ”Școala de la Laz”.

Campania Televiziunii Române îi aduce în atenţia publicului larg pe acei oameni necunoscuţi care influenţează în bine destinele semenilor lor, dar despre care se ştie foarte puţin pentru că reuşita lor nu se include în zona “senzaţionalului”.

„AŞA-I ROMÂNUL” le oferă tuturor celor care nu s-au resemnat şi mai cred în ceva câteva zeci de motive de a merge mai departe. Câteva zeci de exemple care ne dovedesc, fiecăruia dintre noi, că nu suntem singuri. Fără să-i cunoaştem, fără să se bucure zilnic de lumina reflectoarelor, în România exista mulţi oameni de mare valoare care îşi dedică vieţile credinţei că pot face lumea mai bună şi mai frumoasă. De 14 ani, la Garantat 100%, şi noi spunem poveştile unora dintre ei. Sunt onorat să fiu parte a acestei campanii, mulţumindu-le colegilor mei care descoperă, zilnic, oameni puşi pe treabă, pasionaţi, croiţi din cele mai curate valori, declară Cătălin Ştefănescu, prezentatorul care duminica, la TVR 2, va face o trecere în revistă a fiecărei săptămâni a campaniei.

„AŞA-I ROMÂNUL” va putea fi în această vară şi la TVRi (din 26 iunie), la TVR HD (din 2 iulie) şi la TVR INFO.

>