Breaking news

Iată în ce condiţii poţi utiliza alte dimensiuni de anvelope la mașină fără să fii amendat

Mulţi dintre posesorii de autoturisme doresc ca maşina lor să aibă un aspect mai sportiv astfel că decid să monteze pe maşină anvelope mai late decât anvelopele indicate de producător.

anvelope masinaÎn România dimensiunile indicate de producătorul auto sunt înregistrate în Cartea de Identitate a Vehiculului care este complectată de inginerii de la Registrul Auto Român la înmatricularea maşinii în circulaţie ori la schimbarea proprietarilor.

Aşadar intervine o problemă destul de importantă întrucât chiar dacă noile anvelope se potrivesc pe maşină legal nu e voie pentru că fiecare maşină trebuie să aibă exact dimensiunile de cauciucuri indicate în Cartea de Identitate a Vehiculului.

Articolul 100 din Codul Rutier indică faptul că montarea altor dimensiuni de pneuri pe maşină constituie contravenţie care este sancționtă cu o amendă din clasa ÎI de sancţiuni. O altă sancţiune este acceea a reţinerii certificatului de înmatriculare. Atenţie însă, nu doar folosirea altor dimensiuni ci şi utilizarea unor pneuri cu uzură peste limita adminsa duce la aceleaşi sancţiuni.

Dacă pentru utilizarea unor anvelope uzate peste limita maximă admisă sancţiunile impuse sunt uşor de înţeles în cazul montării pe maşină a unor alte dimensiuni de anvelope decât cele înscrise în Cartea de Identitate a Vehiculului sancţiunile se impun întrucât noile dimensiuni pot avea impact negativ la frânare.

Deasemenea viteză indicată de vitezometrul de la bordul maşinii poate fi incorect indicată. Totuşi utilizarea anvelopelor mai late, pentru că, de obicei, posesorii de maşini montează cauciucuri mai late, au un impact pozititv la stabilitatea maşinii în viraje şi o aderenţa, de asemenea, ridicată. Conform statisticilor oferite de unul dintre reprezentanţii magazinului www.vanzarianvelope.net doar un procent de 25-30% dintre clienţi optează să îşi monteze alte cauciucuri decât cel din talon.

Pentru a fi în legalitatea montarea altor dimensiuni de anvelope decât cele înscrise în C.I.V. autoturismul trebuie reomologat la Registrul Auto Român. Reomologarea impune efectuarea unor teste de frânare.

Dacă sunt îndeplinite condiţiile tehnice reprezentanţii Registrului Auto Român vor omologă noile dimensiuni şi vor înscrie aceste dimensiuni în Cartea de Indentitate a Vehiculului.

Îi sfătuim pe acei şoferi care doresc să omologheze alte dimensiuni de pneuri decât cela deja înscrise în C.I.V. să solicite de la reprezentată mărcii maşinii pe care o deţine o lista cu toate dimensiunile de anvelope pe care producătorul le-a testat.

Mulţi şoferi nu ştiu că în taloanele noi nu mai sunt trecute dimensiunile anvelopelor. Acestea sunt trecute doar în C.I.V. care nu este aproape niciodată cerută de agenţii de poliţie ce fac controale în trafic, această fiind de obicei utilă la vânzarea maşinii, la schimbarea proprietarului, ori la inspecţia tehnică periodică.

Mulţi dintre şoferii care ştiu acest şi-au declarat pierdut talonul vechi şi au cerut eliberarea unui nou certificat de înmatriculare. Au evitat astfel procesul de omologare scutind timp şi bani.

Totuşi acest lucru nu îi va pune în legalitate, ci doar sunt mai greu de prins de către poliţiştii de la rutieră.