Breaking news

Iată cum se calculează vârsta reală a câinilor

Cercetătorii america spun că regula potrivit căreia un an din viaţa unui câine reprezintă şapte ani din viaţa unui om, nu este reală.

golden retriverOamenii  de știință au alcătuit un algoritm complex pentru a calcula vârsta reală a acestor patrupede, în funcţie de mărime şi de rasă.

Calcularea vârstei reale a unui câine reprezintă o ecuaţie complexă care include variabile precum vârsta animalului, mărimea şi rasa, în funcţie de anumite etape din viaţa animalului.

Pentru primii doi ani de viaţă, vârsta unui câine este determinată de mărime: pentru câinii mici, vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea unui an calendaristic cu 12,5. Pentru câinii de talie medie, vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea unui an calendaristic cu 10,5, iar pentru câinii mari, vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea unui an calendaristic cu 9.

Apoi, pentru câinii în vârstă de cel puţin trei ani, rasa devine un factor determinant.

Vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea vârstei lor efective cu 13,42 pentru un buldog, cu 7,84 pentru un ciobănesc german şi cu 4,32 pentru un teckel.

Cercetătorii de la Universitatea Georgia au remarcat totodată faptul că patrupedele care sunt sterilizate trăiesc mai mult.

Potrivit studiului, decesul câinilor nesterilizaţi a fost de 7,9 ani. Pentru câinii sterilizaţi, această vârstă a fost de 9,4 ani.

Câinii de talie mare au nevoie de doi ani pentru a ajunge la mărimea lor maximă, însă, după acest moment, ei mai trăiesc în medie aproximativ patru sau cinci ani.

Potrivit anumitor specialişti, cancerul este parţial responsabil de aceste diferenţe de longevitate, întrucât boala apare mult mai frecvent la câinii mari decât la cei de talie mică.

În medie, câinii de talie mică trăiesc în jur de 12-15 ani, în timp cei de talie mare trăiesc între 8 și 12 ani.

servicii medicale veterinare la domiciliu

 

>