Breaking news

Iată cum justifică Ministerul Agriculturii, demiterea directorului Băncii de Gene de la Buzău

Ministerul Agriculturii justifică demiterea lui Costel Vânătoru din funcţia de Director al Băncii de Gene de la Buzău, pe motiv că acesta nu a prezentat “strategia de dezvoltare a Băncii” şi că mai există deja o Bancă de Gene la Suceava.

Costel Vânătoru, fondatorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, a fost demis din funcţia de director şi înlocuit cu Adrian Ionuț Chesnoiu.

După ce în spaţiul public au început să apară reacţii negative ca urmare a demiterii lui Costel Vânătoru, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis duminică un comunicat de presă prin care încearcă să justifice demiterea lui Vânătoru.

Ministerul Agriculturii susţine că în România există o singură bancă de gene funcţională şi că aceasta se află la Suceava.

La momentul actual există o singură Bancă de Gene funcțională – Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava, care reprezintă România în cadrul organismelor europene și internaționale (FAO- Programe europene de resurse genetice vegetale) și care prin contribuțiile acesteia a făcut deja vizibil efortul României în direcția conservării patrimoniului genetic. Aceasta are toate dotările tehnice necesare pentru a asigura păstrarea în condiții care să respecte normele europene în domeniu a unui număr de peste 20.000 de varietăți vegetale. În prezent, colecțiile băncii numără peste 18.000 de probe, aparținând la 430 de specii, aproximativ 60% dintre acestea fiind populații vechi, locale, dispărute în mare parte din cultură. Acestea acoperă toate speciile legumicole, ornamentale, cromatice și medicinale. Este important de precizat faptul că printr-un proiect A.D.E.R. 3.1.2. finanțat din bugetul M.A.D.R. coordonat de Banca de Gene Suceava la care S.C.D.L. Buzău a fost partener, dl. Vânătoru a participat fără a oferi informații relevante despre germoplasma de la S.C.D.L. Buzău, având posibilitatea să facă demersuri pentru ca acestea să fie conservate prin depunerea în cadrul Băncii Genetice existente la Suceava”, precizează Ministerul Agriculturii în comunicatul de presă remis exclusivNEWS.ro.

Ministerul acuză fosta conducere că propagă informaţii false în spaţiul public: Fosta conducere a M.A.D.R. încearcă să propage în spațiul public informații menite să ducă în eroare opinia publică, întrucât la momentul fundamentării înființării Bancii de Gene Buzău exista o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională, ba mai mult fosta conducere a adoptat H.G. 112/2018 prin care Banca de Gene Suceava trecea din subordinea MADR, în subordinea A.S.A.S.. Decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituții din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv a ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Oportunitatea acestei decizii a urmărit elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020 în vederea îndeplinirii atribuțiilor conferite de HG 690/2019 privind înființarea, organizarea și funcționarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău.

În cele din urmă, Ministerul Agriculturii dezvăluie motivul demiterii lui Costel Vânătoru, “banca este nefuncţională” şi directorul demis nu a prezentat strategia de dezvoltare a Băncii de Gene de la Buzău.

“Astfel, având în vedere că din luna septembrie 2019, de când a luat ființă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău și până în prezent nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, așa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019, se așteaptă de la noul director, Adrian Ionuț Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi. Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncțional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă și mai ales fără să țină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională care nu a fost menționată nici în nota de fundamentare, ce a stat la baza emiterii HG 690/2019“, se mai precizează în comunicatul de presă al MADR.

Iar în privinţa cercetătorului Vânătoru, Ministerul Agriculturii îi transmite să-şi vadă de cercetările lui şi gata: Domnul Costel Vânătoru, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău, poate în continuare să își pună în valoare cunoștințele în vederea dezvoltării sectorului legumicol național.

Aproximativ 700 de buzoieni s-au adunat duminică, în centrul orașului, în urma apelului primarului, pentru a-și arăta susținerea față de cercetătorul Costel Vânătoru, demis de la conducerea Băncii de Gene pentru Legumicultură.

>