Breaking news

Iată cum justifică CFR Călători scumpirea biletelelor de tren de la 1 septembrie

CFR Călători spune că majorarea prețului biletelor de tren s-a făcut ca urmare a creşterii indicelui de inflaţie în contextul majorării preţurilor la principalele elemente de cost din activitatea feroviară. Negând astfel faptul că prețul s-a majorat din cauza unor achiziții de piese.

cfr clalatori trenCFR Călători acuză presa de dezinformare și superficialitate în documentarea unor articole precizând faptul că ipoteza potrivit căreia majorarea tarifelor de tren de la 1 septembrie 2013 s-ar datora intenției CFR Călători de a cumpăra piese de 1,7 milioane dolari este FALSĂ.

Majorarea tarifelor a fost, în principal, o consecinţă a creşterii indicelui de inflaţie în contextul majorării preţurilor la principalele elemente de cost din activitatea feroviară. Tarifele au fost majorate ultima dată în luna august 2011. Subliniem faptul că la majorarea din 2013, a fost protejată categoria de pasageri care utilizează rutele scurte, de navetă, cele de interes local, de până la 60 km şi cele aferente zonelor turistice”, se arată în comunicatul de presă al CFR Căltori, remis exclusivNEWS.ro.

Oficialii companiei de stat mai spun faptul că: CFR Călători, compania care efectuează un serviciu strategic de interes național, respectă în toate procedurile de atribuire prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 34/2006. Urmare a directivelor europene transpuse în legislaţia naţională prin OUG nr. 34/2006, aprobată prin Legea 337/2006, companiile cu activitate relevantă, pot opta pentru aplicarea uneia dintre cele 3 proceduri permise de lege: 1.procedura de licitaţie deschisa, 2.licitaţie restransă sau  3.negociere cu publicare a unui anunţ de participare.

Privind încheierea acordului cadru pentru piese de schimb necesare pentru repararea locomotivelor, Ofertantul Electric & Diesel Locomotive Corporation este distribuitor autorizat al produselor Electro-Motive Diesel Inc și deține un document eliberat de Autoritatea Feroviară Română (AFER) care certifică faptul că piesele care fac obiectul ofertei sunt conforme cu normele tehnice în vigoare.

CFR Călători mai precizează faptul că: Furnizorul declarat câştigător va vinde către CFR Călători piese pentru repararea locomotivelor, în măsura în care acestea vor fi necesare. Acordul-cadru nu obligă CFR Călători să cumpere piese în valoare de 1.7 milioane dolari, ci reprezintă doar un acord din partea companiei feroviare ca, în situaţia în care va fi nevoie la un moment dat de aceste piese, compania să le achiziţioneze de la acest furnizor.

>