Breaking news

Iată cum explică CSM, numirea completului de judecată în dosarul lui Dan Voiculescu

loading...

Consiliul Superior al Magistraturii spune că modul de repartizare a dosarului „ICA” și desemnarea judecătorilor în completul de judecată care l-a băgat zece ani la închisoare pe Voiculescu, s-a făcut în ”condiții speciale„, dar perfect legal.

dan voiculescu - catuseCSM spune că a fost nevoie de numirea altor judecători în completului Curții de Apel București după cel deja desemnat prin tragere la sorți, fusese decimat întrucât DNA l-a arestat pe Stan Mustață, Duţă Florică a cerut pensionarea iar Anca Alexandrescu a fost promovată la Înalta Curte.

Repartizarea dosarului „ICA” (dosar nr.25497/2/2012 al Curţii de Apel Bucureşti) s-a realizat cu respectarea strictă a dispoziţiilor art. 22 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor şi a Hotărârii nr. 187/26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti. Subliniem faptul că, încă din data de 30 octombrie 2013, Comisia nr. 2 – Eficientizarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii şi a instituţiilor coordonate; parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă din cadrul Consiliului a stabilit competenţa colegiilor de conducere de a hotărî asupra preluării completului de către un alt judecător, în cazul pensionării sau promovării judecătorilor, în condiţiile în care se apreciază că nu este oportună  desfiinţarea acelui complet. Totodată, menţionăm că, la solicitările succesive formulate de domnul Dan Voiculescu, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la efectuarea verificărilor mai multor aspecte referitoare la desfăşurarea procesului în care a fost implicat petiționarul, inclusiv cea referitoare la o eventuală repartizare nelegală a  dosarului menţionat. În urma verificărilor efectuate, prin rezoluţia din 11.08.2014, Inspecţia Judiciară a constatat legalitatea îndeplinirii procedurii de repartizare a dosarului, având în vedere aplicarea dispoziţiilor art. 22 alin.2 din Regulamentul de ordine interioara al instanţelor şi  Hotărârea nr.187din 26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti. Astfel, s-a constatat că este de competenţa colegiului de conducere al instanţei să aprobe, în mod excepţional, schimbarea membrilor completelor de judecată, în cazurile în care, din motive obiective se impune acest demers. Reamintim că, motivele obiective care au determinat modul de repartizare a dosarului menţionat au fost reprezentate de: suspendarea din exercitarea funcţiei de judecător al domnului Stan Mustată, pensionarea domnului judecător Duţă Florică precum şi promovarea la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a doamnei judecător Anca Alexandrescu, titulari ai completului căruia a fost repartizat acest dosar la data de 24.01.2014, respectiv  înlocuitorul judecătorului suspendat„, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Pe parcursul perioadei în care au avut loc înlocuirile în cadrul completului de judecată, cu judecătorii din lista de permanenţă (29.04 – 10.06), Consiliul Superior al Magistraturii a validat examenul de promovare în funcţii de judecători, la curţile de apel.

În ceea ce privește promovarea celor doi judecător de la Tribunalul București la Curtea de Apel București, CSM spune că: Doamna Carmen Bogdan şi domnul Mihai Alexandru Mihalcea s-au aflat printre judecătorii promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti. Astfel, dumnealor au fost judecătorii care, potrivit Hotărârii colegiului de conducere, în aplicarea art. 22 alin. 2 din normele citate, au schimbat membrii completului (din care unul fusese suspendat iar ceilalţi nu mai funcţionau la acea instanţă).

Legat de solicitarea judecătoarei Carmen Bogdan, de a ocupa o funcție în cadrul Consiliului Europei, CSM spune că aceasta a cerut acest aviz încă din luna mai, iar după finalizarea dosarului ICA, magistratul a revenit cu o nouă adresă către Consiliu.

Doamna judecător Carmen Bogdan, a solicitat încă din 13 mai 2014 eliberarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a acordului pentru participarea la procedura de selecţie în vederea unei eventuale detaşări în cadrul unui organism al Consiliului Europei – MONEYVAL. Prin Hotărârea nr. 508 din 14 mai 2014, Secţia pentru judecători şi-a exprimat acordul în vederea unei eventuale detaşări a doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Tribunalul Bucureşti la acea dată.  Ulterior, la data de 28 iulie 2014, doamna judecător  a solicitat emiterea unui  nou acord, pentru a participa la o nouă procedură de selecţie, în cadrul aceluiaşi organism european, acord pentru care, până în prezent, Secţia pentru Judecători nu şi-a exprimat un punct de vedere„, se mai arată în comunicatul de presă al CSM.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>