Breaking news

Iată ce îi întreabă Iohannis pe români, la referendumul din 26 mai 2019

loading...

După îndelungi aşteptări, frâmântări şi consultări cu partidele şi societatea civilă, Klaus Iohannis a anunţat în Joia Mare, cele două întrebări ce se vor regăsi pe buletinul de vot la referendumul convocat de el, pentru 26 mai 2019, zi în care românii îşi aleg reprezentanţiii în Parlamentul European.

Iohannis îl copiază pe Băsescu şi face referendum în sepranţa că va putea să mai câştige un mandat de Preşedinte şi că poate ajuta PNL la europarlamentare.

Cele două întrebări anunţate de Preşedinte pentru referendumul consultativ din 26 mai 2019, vizează defapt modificarea Constituţiei României, ceea ce crează o întreagă dispută asupra corectitudinii şi legalităţii celor două întrebări.

Dragi români, avem referendum pe 26 mai. Am semnat astăzi decretul și am convocat acest referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă aștept la vot, la referendum și la europarlamentare! La referendum avem două întrebări. Prima întrebare – sunteți de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru corupți? DA! Eu sunt de acord și sper și în acordul vostru, fiindcă ne dorim o societate curată, o societate performantă în secolul XXI, o societate europeană pentru România. A doua întrebare – sunteți de acord să se interzică ordonanțele de urgență în domeniul justiției? DA! Ne dorim o guvernare pentru români, o guvernare performantă, o guvernare europeană. Avem alegeri pentru Europa, avem un referendum pentru Europa, dar avem mult mai mult. Acest referendum este mai important astăzi decât oricând. După doi ani și jumătate de abuzuri și excese, românii au șansa de a da un răspuns clar actualei guvernări. Au șansa de a vota și de a transmite ce cred despre PSD și despre ofensiva pesedistă împotriva justiției. Pesediștii au votat Codurile. Au votat Codurile penale fără să țină cont de nimeni! Își dau legi ca să poată fura mai departe în liniște! Ei nu se mai tem de nimeni. Eu cred că trebuie să se teamă de votul românilor din 26 mai! Unii vorbesc despre cum acest referendum este doar consultativ. Despre cum, cică, nu ar avea rezultate, pentru că Parlamentul poate să nu țină cont de el. Nu sunt de acord! Un referendum trimite un semnal, și acest referendum va trimite un semnal foarte important. Și acum avem o suprapunere de vot pentru partide cu un referendum. Deci, românii au posibilitatea să dea un semnal pe două direcții. Să voteze, să aleagă, partidele care, după părerea lor, sunt bune, și pot da un vot de blam partidelor pe care nu le consideră bune. Și, în același timp, să spună dacă sunt sau nu sunt mulțumiți cu ceea ce face PSD de doi ani jumătate încoace. Și mie să nu îmi spuneți că acest vot nu contează! El este consultativ, dar contează! Contează votul țării și se va ține cont de rezultatul acestui vot! Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi! Referendumul, dragii mei, este începutul unui proces mai amplu, un proces care începe acum, cu alegerile europarlamentare, continuă la toamnă, cu alegerile prezidențiale, continuă la primăvară, cu alegerile locale, și, în final, la sfârșitul anului viitor, cu alegerile parlamentare. De data asta, există șansa unei schimbări reale! Semnalul, dragii mei, se va da pe 26 mai la referendum și la europarlamentare“, a declarat Klaus Iohannis.

loading...