Breaking news

Hunor și UDMR, anchetați de DIICOT pentru că au amenințat cu mișcări de protest ca cele de la Târgu Mureș din martie 1990

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar și alți membrii ai formațiunii politice, sunt anchetați de procurorii DIICOT, pentru amenințare, după ce pe 13 decembrie, aceștia au făcut mai multe declarații care atentează la siguranța națională, întrucât au amenințat cu mișcări de protest la fel ca în martie 1990 la Târgu Mureș, dacă primarii maghiari mai sunt amendați de prefectul de Covasna.

kelemen hunor - alegeri prezidentialeProcurorii DIICOT au început pe 15 decembrie, cercetarea penală in rem, după ce Kelemen Hunor a spus că ungurii trebuie să-și recupereze tărâmul natal, adică să ocupe Ținutul Secuiesc. dar și pentru faptul că Antal Arpad a spus că premierul trebuie să îi spună prefectului din Covasna să îi lase în pace pe maghiari.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305 alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. Procurorii D.I.I.C.O.T s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în data de 13.12.2014 de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

Declarația a fost făcută de liderul UDMR, pe 13 decembrie, în deschiderea ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali de la Târgu Mureș.

„Trebuie să continuăm pe această cale pas cu pas pentru a recupera pămânul natal. Această alianță (UDMR — n.r.) a fost creată acum 25 de ani ca să lucreze pentru noi și după 25 de ani e nevoie de această alianță”, a declarat Kelemen Hunor, pe 13 decembrie, în preambulul acordării distincției Bradul de Argint pentru 27 de membri ai UDMR.

La CRU al UDMR din 13 decembrie, unde s-a votat ieşirea formaţiunii de la guvernare, a luat cuvântul şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a cerut indirect premierului să-l „instruiască” pe prefectul de Covasna „să îi lase în pace pe maghiari”, el amintind în acest context de conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 1990.

„Rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, premierul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce a fost la Târgu Mureş în 1990″, a spus Antal Arpad.

Declaraţii pe acelaşi subiect, inclusiv cu trimitere la evenimentele de la Târgu Mureş din 1990, a făcut presei, în 13 decembrie, şi vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, care a cerut Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, după amenda dată filialei PCM, susţinând că este „inadmisibil”, ilegal şi „caraghios, dacă n-ar fi tragic” să se dea amenzi pentru cântarea „imnului tuturor maghiarilor”.

Borbely Laszlo a spus că solicită Guvernului să îi ceară lui Popica retragerea deciziei de amendare a filialei PCM Covasna.

„Ceea ce s-a întâmplat iarăşi în aceste zile în judeţul Covasna este inadmisibil şi chiar nu înţelegem ca un prefect să interzică, oricui, atunci când există şi prevederi legislative în acest sens, ca la o manifestare în cadru organizat să se cânte unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor. Noi nu ne-am fi gândit niciodată că, după 25 de ani de democraţie, se va gândi un prefect să-i amendeze pe cei care cântă un imn care e un simbol naţional şi conform prevederilor legale poate fi cântat cu anumite ocazii, atunci când avem o asemenea manifestare. Cerem Guvenului să ia măsurile legale, pentru că e inadmisibil, nu vă supăraţi, şi e chiar caraghios, dacă n-ar fi tragic, ca, dacă se întâlnesc 100-200 de oameni şi, vă repet, într-un cadru organizat, cântă acest imn, pe care îl cântăm şi de 15 Martie şi nu a comentat, slavă Domnului, timp de 25 de ani, decât cu rare ocazii, cineva acest lucru, partidele extremiste – deci să ne trezim, după 25 de ani, când astăzi încă suntem la guvernare, să se trezească prefectul să ia asemenea măsură. Deci da, vom cere Guvernului să ceară prefectului să retragă această decizie, care este, vă repet, şi ilegală, pentru că avem o Hotărâre de Guvern din 1992 care precizează foarte clar că pot fi folosite aceste simboluri”, a spus Laszlo Borbely.