Breaking news

Hidroelectrica, somată să repare digul de pe râul Buzău

Ploile abundente din ultimele zile a rupt două diguri de protecție și zeci de locuințe riscă să fie indundate. Din această cazuă,  Ministerul Mediului și Pădurilor a solicitat Hidroelectrica să repare de urgență digul pe pe râul Buzău.

La Barajul Valea Lungă de pe râul Bratilov, în comuna Mârșa, județul Giurgiu, s-a produs o deversare parțială, din cauza precipitațiilor căzute în ultima perioadă, urmată de o eroziune în zona deversorului de ape mari, care a condus la ruperea parțială și la inundarea drumului DC 14 Cosoaia – Zevestreni – jud.Teleorman.

Proprietarul acestui baraj este Agenția Domeniilor Statului (ADS) care l-a închiriat S.C.Agro ExpresMGM SRL, societate aflată în insolvență. La ultima inspecție în teren din data 15 iunie 2011,  acestei societăti i-a fost acordat termen de obținere a autorizației de funcționare în siguranță – 15 iulie 2011 și a autorizației de gospodărire a apelor – 15 august 2011.

Descărcătorul de ape mari nu este betonat și, în plus, pe lângă golirea de fund există o conductă de prea plin care a fost expulzată cu ocazia acestei deversări.

În județul Tulcea, se află în curs de derulare investitia” Aparare impotriva inundatiilor a localitatii Patlageanca (jud. Tulcea)” care prevede realizarea pe bratul Tulcea a unui tronson de zid parapet din beton in lungime de cca. 400 metri liniari, pentru apararea localitatii, din cadrul unei lucrari complexe care cuprinde 12 km de indiguri, canal de desecare, statie de pompare.

În momentul de față au fost realizați aproximativ 200 de metri liniari, însă în zona centrală, din cauza unor probleme de tasare, s-au demontat 4 ploturi a câte 9 metri liniari, pentru a nu afecta restul lucrării. În această zonă, constructorul a primit dispoziție pentru închiderea acestui tronson cu lucrări din terasamente, până la identificarea unei soluții definitive în cadrul aceste investiții. Față de debitele și de cotele înregistrate astăzi, 28 mai 2012, mai există o rezervă de cel puțin 50 de cm până când apa ar putea intra în incinta apărată.

La ora actuală nu sunt probleme legate de inundații, iar prin măsurile dispuse, localitatea va fi apărată la un nivel corespunzător investiției.

În data de 25.05.2012, după ce primarul comunei Maracineni a sesizat faptul că digul din zona satului Potoceni a cedat, angajații Administrației Bazinale de Apă Buzău Ialomița s-au deplasat la fața locului și au constatat eroziunea cu antrenare de material a digului de aparare mal stâng al râului Buzău pe o lungime de cca 50 m, care a înaintat datorită ploilor, ajungând, astăzi la 150 de metri. Digul aparține SC Hidroelectrica SA–Sucursala Hidrocentrale Buzău. Digul a fost afectat în urma ploilor abundente din data de 24-25.05.2012 care au produs creșteri de debite pe râul Buzău , 180 mc/s , la un nivel de 106 cm înregistrat la stația hidrometrică Buzău (pod Mărăcineni).

În urma acestei constatări,  a fost transmisă notificare către SC Hidroelectrica SA, care, în calitate de deținător al acestei lucrări, are obligația conform Legii Apelor 107/96, art.72 să intervină  pentru refacerea digului afectat.

În această dimineață, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Buzău a dispus ca SC Hidroelectrica SA să intervină în regim de urgență pentru remedierea situației.