Breaking news

Hexi Pharma s-a închis după ce Ministerul Sănătății a constatat că dezinfectanții erau diluați de zece ori

Compania Hexi Pharma anunță că și-a încetat activitatea după ce Ministerul Sănătății a anunțat miercuri că testele de laborator confirmă faptul că dezinfectanții produși de această firmă erau diluați de zece ori.

Hexi PharmaHexi Pharma își cere scuze pentru că a mințit și păcălit românii, vânzând în spitale dezinfectanți diluați de zece ori care nu aveau niciun efect și anunță că își închide porțile.

„În urma rezultatelor anunțate astăzi, Hexi Pharma își cere scuze, public, atât medicilor și personalului medical, cât și tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformități. În numele tuturor angajaților Hexi Pharma, ne dorim ca vinovații să fie găsiți cat mai repede. Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica și firma și-au încetat deja activitatea și au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere. De asemenea, ne cerem scuze către mass-media, dar, ca urmare, a începerii procedurilor de urmărire penală, începând de ieri ni s-a interzis să mai dăm declarații în presă„, se arată într-un comunicat al Hexi Pharma.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu, a anunțat miercuri că, în urma primelor analize efectuate de ICECHIM, s-a decis retragerea produselor biocide neconforme provenind de la firma Hexi Pharma, în termen de zece zile.

Există diferențe de concentrații între valoarea declarată și cea măsurată de ICECHIM pe diverse tipuri de substanțe active. (…) S-a decis retragerea produselor neconforme. (…) Retragerea trebuie să se facă imediat. Toate produsele analizate până acum sunt neconforme„, a anunțat secretarul de stat, la Palatul Victoria.

Compania Hexi Pharma Co. SRL a depus miercuri la Tribunalul București o cerere de intrare în insolvență.

Procurorii au deschis săptămâna trecută un dosar penal având ca obiect informațiile vehiculate în spațiul public privind dezinfectanții de la firma Hexi Pharma. Urmărirea penală a fost începută pentru faptă, respectiv infracțiunile de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse.

„Există diferențe de concentrații între valoarea declarată și cea măsurată de ICECHIM. E vorba de procente de concentrații pe diverse tipuri de substanțe active. (…) S-a decis retragerea produselor neconforme. Este vorba de ceea ce există pe eticheta produsului îmbuteliat față de recomandările pe care le are Comisia de biocide, care lucrează după standardele unui Regulament specific. (…) Retragerea trebuie să se facă imediat. (…) Toate produsele analizate până acum sunt neconforme. De exemplu, la Clorura de amoniu — 15% era valoarea declarată, 5,18% valoarea măsurată de către specialiștii de la ICECHIM. De asemenea, mai sunt diferențe la un produs de iod, valoarea declarată este 10%, cea determinată este 7,41%. La glutaraldehidă avem 12% valoare declarată, 1,23 % valoare măsurată. Am cerut de la Institutul Național de Sănătate Publică, de la Comisia de biocide, o listă cu producătorii și cu produse similare din punct de vedere al substanțelor active din România. În România există 18 producători — 8 pentru produse de dezinfecție la nivelul tegumentelor și 10 pentru suprafețe, instrumentar, ș.a.m.d. Există foarte mulți importatori — distribuitori exact ca la medicamente. Există pe piață la ora actuală aproximativ 110 tipuri de biocide pentru ambele situații, deci aprovizionarea cu biocide pentru sistemul sanitar nu e o problemă pentru că o să facem recomandarea într-o videoconferință cu Direcțiile Sanitare către spitale să își retragă din folosință produsele de la Hexi Pharma”, a anunțat secretarul de stat la Palatul Victoria.

ICECHIM mai are în lucru circa 70 de probe de la circa 20 de produse biocide provenite de la firma Hexi Pharma, ale căror rezultate vor fi făcute publice în perioada următoare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a explicat că investigația va continua „pentru a vedea dacă mai există alte substanțe care nu respectă toți indicii de calitate” și că nu exclude ca Guvernul să se îndrepte în civil împotriva companiei Hexi Pharma.

„Acesta este primul pas al anchetei. Apoi vom vedea în ce măsură testele de sanitație pot fi respectate și pot aduce rezultate mai bune după ce utilizăm substanțe care știm că dau rezultate mai bune. Acest lucru se va întâmpla după ce vom avea un nou ordin al ministrului, care prevede niște parametri de sanitație bine cuantificabili. (…) Ceea ce Ministerul Sănătății, ICECHIM și Guvernul au făcut în acest moment este parte a unei anchete administrative (…), dar nu excludem ca să ne îndreptăm în civil împotriva companiei respective, pentru că există prejudicii pe care începem să le constatăm și să le măsurăm ca atare, așa că, indiferent ce se va întâmpla cu compania respectivă, să putem reacționa în termenii legali și în cadrul legal existent”, a explicat Suciu.

Flori Dinu, director general în cadrul firmei Hexi Pharma, s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului General, pentru a fi audiată în dosarul dezinfectanților diluați din spitale.

De altfel, și patronul companiei, Dan Condrea, a fost audiat marți, timp de patru ore, de procurorii Parchetului General.

Procurorii au deschis săptămâna trecută un dosar penal având ca obiect informațiile vehiculate în spațiul public privind dezinfectanții produși de firma Hexi Pharma.

Sâmbăta trecută, anchetatorii au efectuat percheziții la sediul și punctele de lucru ale Hexi Pharma, precum și la 25 de unități sanitare de pe raza a 21 de județe și din municipiul București, de unde au fost ridicate probe și documente.