Breaking news

Hayat Boumeddiene, soția lui Amedy Coulibaly, teroristul care a luat ostatici la Paris, s-ar afla în Siria

loading...

Hayat Boumeddiene, soția lui Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici din brutăria evreiască din Paris, a intrat în Siria pe 8 ianuarie, prin Turcia, la o zi după atentatul terorist produs de frații Kouachi, la sediul ziarului Charlie Hebdo.

Hayat Boumeddiene - Amedy CoulibalyMinistrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu, a confirmat luni, presei, că Hayat Boumeddiene a ajuns în Siria, prin Turcia.

Partenera lui Amedy Coulibaly a fost filmată în timp ce se îmbarca la bordul avionului care pe 8 ianuarie a efectuat cursa Turcia – Siria, aceasta a venit de pe aeroportul din Madrid către Istanbul.

”A intrat în Turcia pe 2 ianuarie, venind de la Madrid. Există imagini (în care apare), pe aeroport. Ea a rămas după aceea împreună cu altă persoană într-un hotel din Kadiköy (un district de pe malul asiatic al Istanbulului). Ulterior a trecut în Siria, pe 8 ianuarie, arată datele ei telefonice“, a declarat ministrul turc.

Le Parisien scrie că serviciile de informații din Turcia spun că femeia a trecut frontiera turco-siriană pe 8 ianuarie și că avea asupra ei un bilet de întoarcere pe ruta Istanbul-Madrid, pentru data de 9 ianuarie, dar că nu a urcat în avion.

Cotidianul proguvernamental Yeni Safak afirma în ediţia de luni că Hayat Boumeddiene s-a dus, după aceea, în oraşul Sanliurfa (sud-est), situat în apropiere de frontiera siriană.

Ea a intrat în Siria prin postul de frontieră Akçakale, unul dintre punctele de trecere frecventate de străini care se alătură unor mişcări jihadiste, ca gruparea Statul Islamic, aflate în război cu regimul de la Damasc.

Bărbatul împreună cu care femeia s-a cazat în Turcia a fost identificat de către serviciile turceşti ca fiind Mehdi Sabry Belhoucine, un cetăţean francez în vârstă de 23 de ani.

În vârstă de 32 de ani, Amedy Coulibaly a fost ucis vineri în asaltul forţelor franceze asupra magazinului evreiesc din Vicennes, unde ţinea ostatici. Până să fie lichidat, acesta a omorât patru persoane în acest magazin, iar joi a ucis o polițistă la Montrouge.

Amedy Coulibaly şi-a detaliat acţiunile şi şi-a revendicat apartenenţa la gruparea Statul Islamic și a confirmat, totodată, ceea ce a scris în ultimele zile presa franceză – că s-a sincronizat cu fraţii Kouachi, ucigaşii jurnaliştilor de la Charlie Hebdo.

Frații mei, suntem o echipă, împărțită în două. Ei s-au ocupat de Charlie Hebdo, eu – puţin de poliție. Am făcut lucrurile puţin împreună, puţin separat, pentru un impact mai mare. Am citit despre proiectul lor și am participat cu câteva mii de euro pentru a putea termina de cumpărat lucrurile de care aveam nevoie”, a spus Amedy Coulibaly, într-o înregistrare făcută telefonic la o publicație franceză.

Poliţia franceză a emis un aviz de căutare, pentru a stabili eventualul rol pe care l-a jucat în atacul armat comis de către Amedy Coulibaly la Montrouge – în sudul Parisului, joi dimineaţa, soldat cu un mort – şi pentru un eventual ajutor pe care i l-ar fi putut da în timpul luării ostaticilor în magazinul evreiesc – soldat cu patru morţi – la Vincennes, la intrarea în Paris, vineri.

Informaţii furnizate de către autorităţile turceşti arată că tânăra, în vârstă de 26 de ani, nu se afla în Franţa în timpul crimelor reproşate lui Amedy Coulibaly.

Serviciile franceze au reproşat în mod frecvent, în ultimele luni, omologilor lor turci o lipsă de cooperare în lupta împotriva filierelor jihadiste care au permis câtorva mii de combatanţi europeni să ajungă în Siria, prin Turcia.

loading...