Breaking news

Hanul Gabroveni, transformat într-o bijuterie de clădire după doi ani de restaurări

După doi ani și jumătate de renovări care au costat opt milioane de euro, Hanul Gabroveni din Capitală a fost transformat dintr-o ruină invadată de câini și de oamenii străzii, într-o bijuterie arhitecturală.

hanul gabroveniHanul Gabroveni din București a fost inaugurat joi seară, în prezența Primarului Capitalei, Sorin Oprescu și a premierului Ponta, alături de sute de artiști, oameni de cultură și vedete tv.

Evenimentul a marcat deschiderea evenimentului „Zilele Bucureştiului”, prin care se vor marca 555 de ani de atestare documentară a Capitalei.

Acum doi ani şi jumătate, când am început restaurarea hanului, aici era o ruină. Ne-am asumat că vom readuce monumentul cât mai aproape de original. S-au folosit tehnici tradiţionale de construcţie, îmbinate discret cu modalităţi de consolidare ultra-moderne. S-a conservat şi s-a valorificat tot ceea ce se putea şi avea valoare istorică. Şi s-a reusit ceea ce vedeţi astăzi. Îi invit pe bucureşteni, şi nu numai, să viziteze Hanul Gabroveni în zilele în care îşi va deschide porţile pentru public, respectiv pe 20 şi 21 septembrie. Şi îi aşteptăm la expoziţiile, concertele, spectacolele care vor avea loc aici, de acum înainte„, a spus primarul general, Sorin Oprescu.

Hanul Gabroveni a devienti astfel centru cultural al Capitalei, cu săli moderne, de conferințe, cu 200 și 70 de locuri, punct de informare turistică, galerii.

La restaurare s-au folosit finisaje şi materiale astfel încât să se înscrie în stilul epocii, cu tencuieli mortar var-nisip colorate în masă, cu cărămidă aparentă, cu învelitori de titan-zinc, tâmplării de lemn, socluri de piatră naturală şi pavaje din piatră cubică, potrivit municipalităţii.

Trei din cele opt milioane de euro cheltuite pentru restaurarea Hanului, provin de la Guvernul Norvegian, iar cinci milioane de la Primăria Capitalei.