Breaking news

Halit Ergenc actorul principal din Suleiman Magnificul, în mijlocul protestelor violente de la Istanbul

Halit Ergenc actorul principal din serialul turcesc Suleiman Magnificul, a fost fotografiat în mijlocul protestatarilor de la Istanbul, care cer demisia premierului Recep Tayyip Erdogan.

suleiman magnificul proteste istanbulCapitala Turciei, Ankara și orașul Istanbul, sunt de circa o săptămână, centrul unor ample proteste de stradă. Primăvara arabă din 2011, pare să se fi mutat în Turcia.

Protestele au izbucnit în urmă cu șase zile la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemulţumirea faţă de planul de reamenajare a Parcului Gezi şi de reducere a suprafeţelor verzi.

Printre protestatari a fost zărit la Istanbul și Halit Ergenc, actorul principal din serialul de succes Suleiman Magnificul. Foarte degajat, cu o ținută lejeră și o sticlă de apă în mână, actorul și soția lui, se îndreptau spre locul protestelor de stradă din centrul Istanbulului unde zeci de persoane au fost rănite și alte câteva sute au fost reținute.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul secular al statului turc.

Protestatarii au primit permisiunea să reintre în Parcul Taksim Gezi după ce preşedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan şi pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere să ordone retragerea forţelor de ordine în scopul diminuării tensiunilor.

Azi, protestele de la Istanbul şi din alte oraşe turce par să se fi diminuat duminică, bilanţul fiind de 79 de răniţi şi aproximativ 1.000 de persoane reţinute.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că este dispus să discute cu protestatarii, care îi cer demisia, dar se pare că nu există niciun lider al manifestanţilor.

Premierul a dat asigurări că nu renunţă la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. „Vom reconstrui cazarma”, a insistat Erdogan.