Breaking news

Halal tehnologie în România | Victimele accidentului aviatic din Cluj, găsite de un pădurar

Detalii incredibile ies la iveală la câteva ore de la prăbușirea avionului medical aparținând Școlii Naționale de Aviație. Autoritățile locale și naționale care au coordonat acțiunea de recuperare a supraviețuitorilor și-au dat cu stângul în dreptul. Un pădurar și trei localnici au ajuns primii la locul tragediei.

imagini prabusire accident aviatic clujCele șapte persoane aflate în avionul medical prăbușit luni în zona localității Beliș din județul Cluj, au supraviețuit accidentului, însă două dintre ele au decedat pentru că nu i-a salvat nimeni timp de opt ore.

În era tehnologiei ultrasofisticate și informatizate, cu servicii secrete dotate cu aparatură de ultimă oră, victimele accidentului aviatic de la Cluj au fost găsite de un pădurar și trei localnici al opt ore de la tragedie. Jandarmii montani au fost trimiși în zonă cu un ghid turistic ce conținea harta zonei respective. În salvarea victimelor au sărit și membrii unui Club of road din Cluj, căți autoritățile naționale au fost depășite de situație.

Secretarul de stat Constantin Cătălin Chiper a fost cel care a coordonat operațiunea de salvare numai că demnitarul nu a fost în stare să spună decât că nu poate confirma decesul victimelor pe motiv că legal acest lucru îl fac medicul legist și procurorul.

În schimb și-a dat cu stângul în dreptul încurcând datele tehnice privind localizarea aeronavei în baza unor informații furnizate de SRI și STS. Servicii cu aparatură de ultimă oră care au dat un ”pont” cu o precizie de 4 kilometri, adică ar trebui să caute pe o rază de acțiune de 4 kilometri, pe timp de noapte, într-o zonă muntoasă cu zăpadă de 50 de centimetri.

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, spune că în zona montană este posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate și că totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului.

Dacă se deschid trei celule în momentul apelului la 112, localizarea se știe exact prin sistemul de  triangulaţie.

Primele imagini difuzate de Antena 3 cu aeronava arată că aceasta s-a făcut zob.

O primă cauză luată în calcul cu privire la prăbușirea avionului pare să fi fost givrajul. Un medic, supraviețuitor al accidentului a spus la Antena 3 că s-a încercat degivrarea, și din această cauză avionul a pierdut altitudine și s-a prăbușit în pădure. Avionul utilizat pentru a se preleva organe de la un pacient aflat în moarte clinică la Oradea, nu mai fusese folosit de foarte mulți ani de zile.

Ciudată este și moartea pilotului Adrian Iovan, întrucât acesta reușise să vorbească la telefon de câteva ori cu autoritățile și a dat informații despre locul prăbușirii și despre datele indicate de aparatura de bord a avionului. Cu toate acestea, autoritățile române nu au fost capabile să ajungă în timp util la locul tragediei și să îi salveze.

Doctorul Valentin Calu de la Spitalul Elias a sunat-o de la locul tragediei pe directorul spitalului și i-a povestit că a fost nevoit să dea foc la tot ce avea în rucsac pentru a se încălzi.

O primă concluzie care poate fi trasă este că supraviețuitorii au vorbit minute în șir la telefon cu autoritățile române și cu prietenii și colegii, și că nimeni nu a fost capabil să-i găsească în timp util.

Dacă era vorba de interceptat telefoane pe motive de interes politic, cu siguranță SRI, STS și DNA putea să localizeze persoanele, dar când vine vorba să salveze vieți sunt incompetenți.

Acum se pune întrebarea, este vorba de incompetență crasă sau lipsă de interes din partea autorităților responsabile în acest caz?!