Breaking news

„Haiducii lui Șaptecai”, cel de-al patrulea film din seria „Haiducilor”, la TVR 1

„Haiducii lui Șaptecai”, cel de-al patrulea film din seria „Haiducilor”, în regia lui Dinu Cocea, cu Florin Piersic în rolul principal, poate fi urmărit pe 5 septembrie, de la ora 21.10. Dacă e sâmbătă, e blockbuster românesc la TVR 1!

„Se însera şi la televizor tocmai începuse „Haiducii lui Şaptecai”. Deodată, bătăi în poartă. Tatăl se ridică şi merge să vadă cine-o fi… În faţa casei, o maşină oprită şi un domn, împreună cu un cunoscut din sat. „No servus”, zice vecinul, „ui’ că dumnealui îi în drum pe la noi şi tare-ar mai vrea să se hodinească o ţâră şi să vadă şi el filmul din seara asta, de la televizor… I-am zâs că la voi să poate…” „Apăi, să poate, sâgur că să poate”, îl pofteşte tatăl pe drumeţ în camera cu televizorul, unde toată familia se uita deja la film, cu lampa stinsă. Şi filmul merge, merge, merge şi ajunge la secvenţa finală, cu Anghel Şaptecai legat în ocna de sare, şi odată numa’ ce strigă frumos şi focos:
Iiiiii, cuţât, cuţât, cuţât!
De trei ori te-am ascuţââât,
La tocilă, pe chetroi,
Să tai capul la ciocoi, măăă!…
Şi apare imaginea finală, cu pasărea pe cer, care se opreşte în stop-cadru, urmat de insert: „Urmăriţi continuarea aventurilor lui Anghel Şaptecai în filmul Zestrea domniţei Ralu”.
Tatăl aprinde lumina şi se întoarce spre oaspete, să se vadă şi ei la faţă şi să-l omenească cu ceva. Şi… ce să vezi?!? În casa lor, nimeni altul decât Anghel Şaptecai!!!… Ș-apăi puteţi să vă-nchipuiţi, dragilor, ce mutre or făcut, vă jur că nici în filmele cu Stan şi Bran n-am văzut aşa ceva!”*, îşi amintea Florin Piersic de prima sa vizionare a filmului „Haiducii lui Șaptecai” (1971), al patrulea din seria „Haiducilor”, regizată de Dinu Cocea, și primul dintre acestea în care a jucat, deținând rolul principal. „Haiducii lui Șaptecai”, un alt evergreen al cinematografiei românești, se vede sâmbătă, 5 septembrie, de la ora 21.10, la TVR 1.

Acțiunea filmului ne plasează în Muntenia, în plină epocă fanariotă, când domniţa Ralu are nevoie de un milion de galbeni pentru a cumpăra de la Viena o colecţie de bijuterii. Pentru a-i îndeplini dorinţa, domnitorul fanariot instituie birul văcăritului, ducând la sărăcirea poporului. Ceata de haiduci, condusă – după moartea căpitanului Amza – de Anghel Şaptecai, încearcă să recupereze banii smulşi cu forţa de la oamenii chinuiţi. În final, căpitanul de arnăuți Mamulos îl prinde pe Anghel și-l trimite la ocnă.

Din distribuție mai fac parte Toma Caragiu, Marga Barbu, Jean Constantin, Colea Răutu, Aimée Iacobescu, Nucu Păunescu, Mihai Mereuță, Constantin Codrescu etc.

Haiducii, între legendă și realitate

Timp de aproximativ trei secole (cca. 1560-1860), pe teritoriul Olteniei, au existat mai mulți lideri de cete haiducești, care au luptat pentru drepturile și pentru libertatea norodului românesc.
Unul dintre aceștia a fost haiducul supranumit „Şaptecai“, după care a fost făcut filmul, care a existat şi în realitate. Pe numele său real Anghel Panait, Șaptecai era originar din Vâlcele, Olt, şi a participat la luptele împotriva turcilor alături de un alt haiduc legendar – Iancu Jianu, băgând spaima în boieri şi negustori. A fost la început haiduc în pădurea Strehareț, apoi în toată Oltenia și până în București. A încercat (şi chiar a reuşit, parţial) să se cuminţească, aşezându-se la casa lui. A fost cârciumar la Drăgăşani, apoi s-a căsătorit cu o cârciumăreasă bogată, care, însă, i-a şi venit de hac. Aflând cârciumăreasa că Anghel Şaptecai are o ibovnică tânără la Drăgăşani, unde se ducea adesea la fosta cârciumă după vin, aceasta l-a otrăvit.

Și „Răspopitul”, jucat magistral de Toma Caragiu în seria „Haiducilor”, a fost unul dintre haiducii cunoscuți ai Olteniei. Ioniță Tunsu, zis și „Răspopitul” sau „Paracliserul”, era „un om voinic, frumos, cu știință de carte și cu o voce foarte plăcută, iar episcopul Ilarion al Argeșului, care-l prețuia, își pusese gând să-l roage pe mitropolit să-l facă diacon și chiar să-l investească în haina preoției”, scria George Potra în „Bucureștii de altădată”. A fost paracliser la Biserica Sfinții Voievozi de pe Calea Griviței și locuia chiar în curtea bisericii. La un moment dat, s-a răzgândit (este neclar din ce motive) în privința ocupației sale și a refuzat să mai toarne ulei în candele. Și-a tuns părul și a plecat în pădurea Strehareț din Olt, să haiducească. Și-a strâns repede o ceată și a plecat spre Craiova. La început, ceata sa a fost unită cu cea a lui Amza Scorțan, prin împrejurimile Craiovei, apoi cu cea a lui Anghel Panait, înapoi în Olt. A devenit pandur în armata lui Tudor Vladimirescu în 1821 și a ajuns din nou la București, apoi la Drăgășani. Împreună cu oamenii lui calcă pe neguțătorii bogați și pe boierii care se aflau în țară, la moșiile lor. Se spune că Tunsu nu omora, nu schingiuia și lăsa păgubitului bani de drum și de cheltuială.
Generalul Kiseleff a auzit de faptele lui Tunsu și a dat ordin să fie prins. Ioniță l-a pândit pe Kiseleff la un popas între București și Târgoviște, dar nu l-a împușcat, deși putea. I-a scris generalului: „Capul excelenței tale a fost azi în bătaia puștii mele. N-am voit să te omor, căci omoram pe un părinte iubit de țară.” Kiseleff a promis o recompensă de 1.000 de lei și scutirea de impozite celui care îl va trăda pe Tunsu, dar să nu se atingă nimeni de viața lui. Haiducul a fost trădat de finul său. La podul Grozăvești îl aștepta potera. Haiducii au fost împușcați. Tunsu și alți doi, răniți, s-au aruncat în apa Dâmboviței. Pe Tunsu l-au găsit aghiotanții lui Kiseleff și l-au dus degrabă la medici. Chinul rănitului a durat până spre dimineață. A fost înmormântat la marginea drumului care ducea spre Spitalul Pantelimon, în apropiere de Mărcuța.**

***
După „Haiducii”, „Răpirea fecioarelor” și „Răzbunarea haiducilor”, până pe 19 septembrie, telespectatorii pot urmări la TVR 1, sâmbăta seara, și celelalte producții din seria „Haiducilor”: „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea Domniței Ralu” și „Săptămâna nebunilor”. Al patrulea film al seriei, „Haiducii lui Șaptecai”, se vede pe 5 septembrie, de la ora 21.10. Seara de sâmbătă este dedicată de TVR 1 blockbuster-ului românesc.

>