Breaking news

Guvernul vrea ca în piețele din țară să se vândă doar produse românești

Guvernul României vrea să facă ordine și curățenie în piețele din toată țara, astfel încât în aceste locații să se vândă doar produsele agricultorilor români.

Executivul condus de Ponta urmează să adopte o hotărâre de guvern care prevede clar ca pe tarabele din cadrul pieţelor agroalimentare va fi permisă comercializarea en detail a legumelor şi fructelor proaspete: exclusiv de către producătorii agricoli persoane fizice şi numai a produselor din producţie proprie, autohtonă.Persoanele juridice vor putea vinde legume şi fructe proaspete, dar în spaţii individuale din cadrul pieţelor, delimitate distinct şi amenajate corespunzător pentru depozitare şi comercializare, inclusiv cu case de marcat.

Comercializarea en detail şi en gross a legumelor şi fructelor va fi condiţionată de existenţa unui carnet de producător cu elemente de securizare, avizat atât de primar, cât şi de asociaţia de profil,, incluzând date privind suprafaţa totală cultivată, structura pe specii de legume şi/sau pomi, producţiile estimate să fie realizate.

Evidenţa carnetelor de producător legume/fructe distribuite de primari va fi ţinută într-un registru special deschis în acest sens de primăriile respective.Vânzarea pe tarabe a altor produse decât cele autohtone va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 3.000 lei, iar persoanele juridice care comercializează legume şi/sau fructe în alte spaţii decât cele prevăzute vor fi sancţionate cu amendă între 3.000 lei şi 5.000 lei.

Administraţia pieţelor va suporta o amendă de 10.000 lei-20.000 lei dacă nu închiriază corect tarabele.

Pentru lipsa actelor de transport, sancţiunea va fi o amendă de 3.000 lei-5.000 lei şi confiscarea cantităţilor de legume/fructe transportate, dar şi a mijlocului de transport.

Noile reguli care vor fi introduse de Guvern sunt argumentate prin faptul că borderourile de achiziţii folosite de către comercianţi sunt, de regulă, „simple înscrisuri” cu care se achiziţionează şi transportă legume şi fructe, neavând un regim fiscal strict în sensul evidenţierii operaţiunilor în gestiunea contabilă a firmei şi fără a avea elemente de securizare, putând fi falsificate fără dificultate.

Sumele cu care statul este păgubit anual din practicarea comerţului „la negru” sunt estimate la peste un miliard de euro.

Noile reglementări vor intra în vigoare la patru luni de la aprobarea proiectului în Guvern.