Breaking news

Guvernul Republicii Moldova, demis de Parlament

Guvernul Republicii Moldova, condus de Vlad Filat a fost demis marți în Parlament, în urma unei moțiuni de cezură.

guvernul vlad filat a fost demisCriză politică fără precedent în Republica Moldova. Alianța pentru Integrare Europeană s-a destrămat iar Guvernul Vlad Filat a fost demis de Parlamentul Republicii Moldova.

În favoarea moțiunii de cenzură au votat 55 de deputați comuniști, democrați și neafiliați.

Moțiunea de cenzură a  fost înaintată joia trecută în Parlament de opoziția comunistă pe fondul luptelor interne din alianța de guvernare.

Potrivit legislaţiei, Vlad Filat va trebui să prezinte în decurs de trei zile demisia guvernului în faţa preşedintelui Nicolae Timofti. După care, şeful statului va iniţia consultări cu fracţiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Dacă în decurs de 45 de zile de la prima solicitare Parlamentul nu va accepta vreun candidat, acesta poate fi dizolvat şi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul Filat 2 a fost investit în funcţie pe data de 14 ianuarie 2011, prin votul celor 59 de deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi a fost format din 21 de membri.

Ministerul Afacerilor Externe din România îşi exprimă convingerea că forţele politice de la Chişinău vor aborda cu responsabilitate şi maturitate situaţia actuală, în interesul stabilităţii şi al avansării procesului de apropiere de Uniunea Europeană şi în consens cu aspiraţiile şi aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova.

România îşi reafirmă, pe această bază, angajamentul deplin pentru susţinerea cursului pro-european al Republicii Moldova, inclusiv în ce priveşte atingerea obiectivelor avute în vedere pentru viitorul summit al Parteneriatului Estic.

Această poziţie a fost comunicată de către Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe, în cursul unei convorbiri telefonice avute astăzi cu Iurie Leancă, vice-prim-ministru şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.