Breaking news

Guvernul va interzice etnobotanicele. 100.000 amenda şi 8 ani de închisoare

Guvernul s-a decis să înterzică vânzarea şi deţinerea de produse etnobotanice. Marfa va fi confiscată pentru o perioadă de 18 luni şi va fi supusă expertizelor de laborator. Amenzilepot ajunge la 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse.

etnobotaniceOrdonanţa dată de Guvern va interzice producerea, fabricarea, comercializarea, distribuirea, punerea la dispoziţie, inclusiv cu titlu gratuit, transmiterea, intermedierea transmiterii, deţinerea, introducerea în România, importul, publicitatea şi promovarea de orice fel.

În proiectul care va interzice etnobotanicele se arată că:  „În cazul existenţei unor indicii temeinice cu privire la identificarea unui substitut, reprezentanţii organelor cu atribuţii de control ai autorităţilor competente dispun retragerea oficială de pe piaţă şi ridicarea sau indisponibilizarea acestuia pe o durată de până la 18 luni, perioadă în care sunt efectuate evaluările, analizele şi studiile necesare pentru a se stabili dacă substanţa sau produsul respectiv prezintă un risc potenţial asupra sănătăţii. Concomitent, reprezentanţii organelor cu atribuţii de control ai autorităţilor competente pot dispune suspendarea activităţii operatorului economic pe aceeaşi perioadă de timp şi pot propune închiderea site-ului de prezentare electronică în care respectivele substanţe şi/sau produse sunt introduse pe piaţă, promovate sau li se face publicitate”

Persoanele fizice sau juridice care încalcă în mod repetat interdicţia vor fi sancţionate cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi.