Breaking news

Guvernul României a adoptat rectificarea bugetară fără avizul CSAT

loading...

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat miercuri, prin Ordonanţă de Urgenţă, prima rectificare bugetară pe anul 2018, fără avizul CSAT. Preşedintele României, Klaus Iohannis cere Avocatului Poporului să conteste la CCR, ordonanţa.

Scandal fără precedent între Guvernul României şi Klaus Iohannis. La o zi distanţă după ce Preşedintele a suspendat şedinţa CSAT pe motiv că nu e de acord cu rectificarea bugetară, Guvernul s-a reunit în şedinţă şi a aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă rectificarea bugetului fără să mai aştepte avizul consultativ al CSAT.

Decizia Guvernului s-a bazat pe un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei care prevede că Executivul poate adopta rectificarea bugetară fără aviz de la CSAT, baza legală pentru acest punct de vedere fiind o decizie a CCR din 2015 potrivit căreia este obligatorie solicitarea unui aviz de la CSAT, nu şi primirea avizului.

Klaus Iohannis a declarat că Guvernul forţează limitele Constituţiei şi a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privinţa OUG de rectificare a bugetului de stat.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul condus de Prim-ministrul Viorica Dăncilă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor. Este o nouă acțiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor și o încercare de a abate atenția opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluții. Responsabili pentru situația complicată în care este împinsă țara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiți ai Guvernului, cât și partidele politice care susțin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani. Președintele României consideră că această rectificare bugetară este una necesară și, tocmai de aceea, și-a manifestat întreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul și a găsi soluțiile potrivite. Ședința CSAT care a avut loc marți, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut încheia cu un aviz negativ, însă Președintele Klaus Iohannis a considerat că singura cale de a ieși din acest impas, în beneficiul României, este dialogul instituțional. Acestei invitații la colaborare loială în interesul public, Guvernul îi răspunde prin obtuzitate politică, preferând să întrețină un conflict, care îi afectează direct pe cetățeni. Dincolo de vulnerabilitățile de fond ale actualei construcții bugetare, prin adoptarea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forțează limitele Constituției. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român. În acest sens, Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare“, se arată în comunicatul de presă al Adminsitraţiei Prezidenţiale.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, după ce preşedintele a afirmat că Guvernul a forţat Constituţia prin aprobarea rectificării bugetare fără avizul CSAT, că Executivul „se situează de partea ţării”.

„Ce pot să spun este că Guvernul se situează de partea ţării şi a celor care nu pot aştepta o luptă politică. Nu avem dreptul să folosim acele poziţii, instituţii, într-o luptă politică. E un demers legal, cel al rectificarii”, a declarat, miercuri, la Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, întrebat cum comentează criticile lui Klaus Iohannis la adresa rectificării bugetare fără avizul CSAT.

La rectificarea propusă în 6 august, Guvernul prevedea un total al veniturilor la bugetul consolidat (buget de stat plus bugete de asigurări sociale) în creştere cu 5,99 miliarde de lei; în proiectul de acum, veniturile consolidate sunt în creştere cu 8,8 miliarde de lei. Iar cheltuielile bugetului consolidat, care în august erau proiectate să se majoreze cu 7,09 miliarde de lei, sunt proiectate acum să se majoreze cu 9,9 miliarde de lei.

Fondul de rezervă creşte acum cu 1,2 miliarde de lei, în locul majorării cu 200,6 milioane de lei proiectată în august.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>