Breaking news

Demnitarii români vor un avion de lux care costă doar 56 milioane de euro

Scandal pe avionul demnitarilor. Guvernul Ponta vrea să cheltuiască 56 milioane de euro pe un avion privat destinat transportului demnitarilor români.

avion demnitariGuvernul Ponta încaieră senatorii după ce a trimis în Parlament o solicitare de achiziție a unui avion pentru înalții demnitari ai României.

Senatorii PDL și PNL Traian Igaș și Corneliu Dobrițoiu nu susțin această propunere. Igaș susține că această propunere este de fapt o acțiune mascată a Guvernului de a intra în posesia acestui avion, prezentat ca fiind pentru misiuni ale Armatei Române.

”În aceasta dimineață, în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine și siguranță publică din Senatul României am discutat și această propunere a Guvernului României de a achiziționa un avion. La început ni s-a prezentat ca fiind un avion multirol pe care să-l folosească Armata în diverse misiuni. Sigur că a fost doar o acțiune mascată a Guvernului, pentru ca, ulterior, să aflăm că este vorba de un avion care să fie folosit de demnitarii statului român și aici mă refer la primul-ministru. Am contestat acest lucru și am propus amânarea acestui subiect și sigur dezbaterea mai aprofundată a acestei inițiative a Guvernului, asta și datorită faptului că toată această achiziție, toată această procedură costă statul român 56 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani de zile”, a declarat Traian Igaș.

Fostul ministru de Interne a precizat că dacă aeronava ar fi fost achiziționată cu bani cash ari fi costat doar 35 de milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a anunțat, la sfârșitul lunii august, că Guvernul va încerca să achiziționeze o aeronavă de 12 locuri, care să micșoreze costurile de deplasare ale demnitarilor.

Achiziţionarea acestei aeronave este prevăzută prin Ordonanţa nr 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare a fost adoptată de Executiv în data de 27 august şi va fi dezbătură de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Ministerul Apărării Naţionale a primit, prin ordonanţa de rectificare a bugetului, suma de 13,5 milioane lei, bani alocaţi pentru demararea procesului de realizare a capabilităţii de transport special.

În România, ca şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, zborurile speciale se realizează de către Ministerul Apărării Naţionale cu aeronave din flota proprie. Pentru realizarea acestei misiuni, prin Ordonanţa de rectificare a bugetului, a fost alocată Ministerului Apărarii Naţionale suma de 13,5 milioane lei, în vederea demarării procesului de realizare a capabilităţii de transport special. Astfel, in acest moment, la Statul Major al Forţelor Aeriene şi la compartimentele de specialitate din cadrul Ministerului se analizează mai multe variante pentru identificarea solutiei optime. Având în vedere cele de mai sus, este prematură o eventuală discuţie despre costurile achiziţionării aeronavei la aceasta dată”, se arată în comunicatul de presă al Mapn.

Aeronava privată ar urma să fie folosită de preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.