Breaking news

Guvernul Ponta taie salariile tuturor românilor ca să facă rost de bani la buget

Dacă Guvernul Boc a tăiat salariile bugetarilor cu 25%, Guvernul Ponta se pregătește să taie salariile tuturor românilor cu 6% prin majorarea cotei unice de impozitare.

ponta baniGuvernul Ponta se pregătește să dea o lovitură mortală tuturor românilor. În loc de relaxare fiscală, Ponta vrea majorarea cotei unice de la 16 la 22%.

La fel ca și Guvernul de tristă amintire Boc-Băsescu-Udrea, Guvernul Ponta pune pe spatele tuturor românilor, eșecul guvernării României, mărind taxele și impozitele ca să acopere găurile făcute de politicieni.

După un an catastrofal de guvernare a României, fără investiții, fără infrastructură dezvoltată și cu trei privatizări eșuate, Ponta mărește taxele ca să facă rost de bani pentru ca țara să nu intre în incapacitate de plată.

În loc să reducă evaziunea fiscală și să închidă robinetul la jaful banilor publici, Ponta, la fel ca Băsescu și Boc, aplică cea mai la îndemână metodă: mărește taxele pentru toți românii care muncesc legal în România.

Cota unică de impozitare a fost introdusă în România la 1 ianuarie 2005, de Guvernul Tăriceanu.

Crin Antonescu declara pe 25 noiembrie 2009 că va ieşi din politică dacă liberalii vor creşte cota unică sau dacă se va renunţa la ideea cotei unice.

În iunie 2010, în cadrul negocierilor pentru acordul cu FMI, oficialii intituţiei internaţionale au cerut Guvernului majorarea cotei unice la 20%, dar şi a TVA la 25%. Soluţia finală a fost determinată de Traian Băsescu, care a anunţat reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, în schimbul menţinerii cotei unice la 16%. După ce Curtea Constituţională a decis că pensiile nu pot fi tăiate, a fost majorată TVA de la 19% la 24%.

Subiectul cotei unice a revenit în discuţie în urmă cu o săptămână, într-o şedinţă a USL. Varianta luată în discuție ar fi majorarea cotei unice de la 16 la 22% și micșorarea TVA de la 24 la 22%.

Liberalii nici nu vor să audă de majorarea cotei unice.

Cert este că PNL nu va accepta sub nicio formă, cât se află la guvernare, creşterea cotei unice de impozitare din simplul motiv, nu dintr-o ambiţie ideologică sau partizană, pur şi simplu nu e de imaginat că o mărire şi a cotei unice ar putea fi suportată de un mediu de afaceri care şi aşa se mişcă foarte, foarte greu”, a spus Antonescu.

În schimb, Premierul Victor Ponta, la fel ca și Băsescu și Boc, în 2010, a negat majorarea cotei unice, spunând doar că a ceurt ministerului de finanțe mai multe scenarii privind creșterea încasărilor la buget.

Nu. Nu, vreau să lămuresc, că am văzut că toată lumea îşi dă cu părerea pe la televizor. Eu am discutat în primul rând cu preşedintele ANAF, un liberal în care am încredere, care mi-a spus că anul acesta avem un grad de colectare mai mic decât cel previzionat, şi am discutat cu ministrul de Finanţe, un alt liberal pe care-l apreciez, cum gândim anul viitor, pentru că să vorbeşti pe la televizor că vrei să reduci taxe este cel mai simplu lucru când nu ai nicio responsabilitate. Când eşti ministru de Finanţe, şef de ANAF, prim-ministru. trebuie să şi faci lucruri, nu doar să le povesteşti pe la televizor. Atunci, am cerut de la ministrul de Finanţe diverse scenarii: putem să scădem TVA-ul, să scădem CAS-urile ? Putem nu doar să indexăm pensiile, ci să mărim eventual salariul minim ? Nu există – când eşti serios, vorbeşti serios şi, mai ales, dacă şi ştii despre ce vorbeşti – să spui numai cum scazi taxe, ci de unde sunt bani în buget. S-au discutat diverse scenarii, nu mi-a fost prezentat încă rezultatul acestor scenarii, dar cota unică, conform programului de guvernare şi acordului în USL, poate şi cred că ar fi bine să fie scăzută pentru categoriile de persoane care au venituri reduse, acea scădere la 12% şi 8%. Altfel, la televizor sunt mulţi care ştiu cu ce nu sunt de acord, dar când vine vorba să strângem bani şi să îi punem, eu vorbesc cu şeful ANAF şi ministrul de Finanţe, amândoi-repet-doi liberali în care am foarte mare încredere pentru că sunt serioşi şi sunt meserie”, a spus Ponta.

Cota unică a simplificat sistemul de administrare fiscală atât din perspectiva contribuabilului cât şi a autorităţilor fiscale.

Majorarea cotei unice de la 16 la 22% va duce în mod automat la micșorarea salariilor tuturor angajaților din România cu 6%

>