Breaking news

Guvernul Ponta pregătește legalizarea traseismului politic al primarilor

Guvernul Ponta pregătește o ordonanță de urgență care să permită migrarea aleșilor locali de la un partid la altul timp de 14 zile, fără ca aceștia să își piardă mandatul.

guvernul ponta - primariDupă legea amnistiei mamelor și pensionarilor care sunt datori la stat, Guvernul Ponta mai vine cu o ofertă electorală în plină campanie pentru alegerea viitorului Președinte al României: Amnistia pentru primarii traseiști.

Potrivit declarațiilor vicepremierului Liviu Dragnea, proiectul de lege va da voie fiecărui primar să plece din partidul în care se află în prezent, la altă formațiune politică, fără să își piardă mandatul. Acest lucru ar putea fi posibil doar timp de maxim 14 zile, pentru a se lămuri apele în administrația locală.

Ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă, nu ştiu, de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid vor să activeze”, a spus Liviu Dragnea.

În prezent, dacă un primar își dă demisia din partidul pe listele căruia a câștigat mandatul, își pierde scaunul de ales local.

La auzul veștii Klaus Johannis și Vasile Blaga au sărit ca arși și au criticat dur inițiativa legislativă. Și asta în condițiile în care Iohannis este singurul primar bigam din România. El a fost ales primar la Sibiu în 2012 pe listele Forumului Democrat German și din 2013 este membru PNL și mai nou președinte al partidului. Dar în același timp este și membru al Forumului Democrat German.

Sincer, n-am crezut că acest domn (n.r. Iohannis), are atâta ipocrizie încât să acuze un proiect de act normativ care ar da posbilitatea aleșilor locali să facă exact ce a făcut dumnealui. Domnul Iahannis a candidat în 2012 pentru Primăria Sibiului pe lista forumului democrat german și a migrat la PNL”, a spus Liviu Dragnea.

Vasile Blaga amenință că va sesiza instituțiile europene și va informa ambasadele de la București, despre acest proiect legislativ, uitând că în 2006, un astfel de proiect de lege a permis ca timp de 45 de zile primarii au putut migra la alte partide fără să își piardă mandatul.

Este un gest de disperare a domnului Ponta. dându-și seama că stă nu așa cum și-ar dori în precampanie, crede că astfel cumpărând oameni, voturi, va ajunge președintele României. Dar nu va ajunge. Noi am luat o serie de măsuri. O să anunțăm toate ambasadele asupra acestui demers. Am făcut toate diligențele către forurile de la Bruxelles, pentru că astfel de lucruri nu sunt normale într-un stat de drept. Astfel de acțiuni nu am mai întâlnit nicăieri în lume, e tipic de la PSD”, a precizat preşedintele PDL, Vasile Blaga.

În 2006, PDL şi-a dublat numărul de primari, iar procentul celor care au trecut de la un partid la altul a fost de 27% în 2006 şi 33% în 2007.

Dacă legea este adoptată, Emil Boc poate pleca rapid la PMP, partid pe care-l susține din toate puterile, dar nu pleacă din PDL întrucât și-ar pierde mandatul de primar al Clujului.