Breaking news

Guvernul Ponta jecmănește românii care își țin banii în bănci

Guvernul dă o lovitură cruntă românilor care-și țin economiile în bănci. Îi obligă să plătească anual, minim 800 de lei, contribuția la Sănătate. Mulți dintre români care au banii în bancă, vor fi nevoiți să plătească la stat de patru ori mai mult decât încasează din dobânda bancară.

€1 MillionPotrivit datelor oficiale, peste 12 milioane de români îşi ţin economiile la bancă. În medie, un român are în bancă un depozit de 7500 lei. La această sumă primește o dobândă de circa 2,5% pe an, adică va primi în plus 187 de lei, din care se reține 16% impozitul pe profit. Rămâne astfel doar cu 157 de le în mână. Însă, noul cod fiscal obligă românii care au depozite în bănci, să plătească minim 800 de lei, contribuția la sănătate dacă nu este angajat sau pensionar.

Astfel că aceștia ajung să plătească la stat, doar contribuția la sănătate de patru ori și ceva, peste suma primită de la bancă ca și dobândă.

În cazul fondurilor mutuale, deţinerea medie a persoanelor fizice este de circa 47.000 de lei. Asumând un randament anual de 4%, rezultă o valoare a câştigului de 1.880 de lei, semnificativ inferioară bazei minime de calcul al CASS de 14.400 de lei. Aplicarea valorii minime a CASS de circa 800 de lei este echivalentă unei taxări de 42,1% din câştigul realizat. Adăugând la acestea valoarea impozitului de 16%, rezultă o rată de taxare a câştigului de 58,1%.

Fondurile mutuale, care atrag resurse financiare de ordinul a câteva sute de milioane de lei lunar de la investitorii mici, deţin circa 15% din datoria publică a statului alături de pensiile private (prin achi­zi­ţiile de titluri de stat), pondere nu foarte înde­păr­tată de cea a investitorilor străini – 23%.

Dacă această măsură intră în vigoare, românii își vor retrage masiv banii din bănci, susțin specialiștii în investiții. care mai precizează faptul că această măsură este una păguboasă și că va lovi în micii investitori care au sume mici plasate în fonduri sau depozite, dar şi pentru că descurajează investiţiile.

Finanțiștii spun că este incorectă impunerea unui plafon minim, întrucât este aberant să plătești un impozit mai mare decât ceea ce ai câștigat. Aceștia propun ca CASS să se plătească pe venitul efectiv încasat.

Managerii de fonduri mutuale, cu active în gestiune de peste 19 miliarde de lei cer Parlamentului să elimine această prevedere din proiectul de Cod fiscal.

În prezent, proiectul de Cod fiscal propus de Ministerul Finanţelor şi aprobat de Guvern este pe masa senatorilor din Comisia de buget-finanţe.