Breaking news

Guvernul Ponta IV a fost validat de Parlamentul României

Guvernul remaniat a fost validat luni seară, de plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului. În  favoarea noului Executiv au votat 377 de parlamentari iar 134 de senatori și deputați au fost împotrivă.

ponta in parlamentÎn favoarea Guvernului Ponta IV au votat senatorii și deputații de la PSD, UNPR, PC, PLR, UDMR și PP-DD, dar și minoritățile naționale.

Față de forma inițială a Guvernului, echipa lui Ponta a suferit o modificare pe ultima sută de metri la portofoliul pentru Diaspora, după ce Adrian Anghel nu a trecut de comisia parlamentară. Ponta a fost nevoit ca pe ultima sută de metri să îl propună pe Angel Tîlvăr care a fost validat de comisie și apoi de plen.

El a subliniat că se află în fața Parlamentului pentru a cere un vot de încredere, conform prevederilor constituționale, pentru noua formulă a guvernului și a precizat că nu este vorba doar de schimbarea compoziției politice și de o nouă structură a Executivului, ci, în baza programului pe care USL l-a prezentat în 2012 și pentru care a primit votul de încredere, propune Legislativului o agendă de acțiuni prioritare pentru 2015 — 2016.

Este evident că în cei doi ani de guvernare s-au făcut și se fac lucruri importante, însă mai sunt și mai multe lucruri de făcut. Solicit și rog Parlamentul să găsim în continuare căi de îmbunătățire a colaborării între Guvern și Parlament. (…) Am să vă rog domnilor președinți, senatori și deputați să gândiți acele modificări ale Regulamentului celor două Camere ca să permită o colaborare mai eficientă, o prezență mai frecventă și nu doar în baza acelor invitații sau moțiuni care sunt armele constituționale și regulamentare ale Opoziției, pentru că este nevoie în 2015 și în 2016 de o mai bună colaborare între Parlamentul României, Guvern, președintele României, toți cei care avem atribuții constituționale în exercitarea puterii executive și legislative”, a spus Ponta.

Deputatul PDL Andreea Paul a anunțat că noul PNL va vota împotriva Guvernului Ponta IV și l-a acuzat pe premier că minte și că are un Guvern Fantomă și că el este un premier fantomă.

„Ați fost lung la vorbă, scurt la fapte, ați dat dovadă de greșeli extrem de grave la guvernare, v-ați bătut joc de votul românilor din diaspora, ați mințit extrem de des și nu mă mir că ați dobândit renumele de premierul Pinocchio. Astăzi nu ați făcut altceva decât să vă întăriți acest statut de premier Pinocchio cu falsele laude și promisiuni cu care încercați din nou să ne păcăliți”, a spus Paul.

Liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a anunțat că grupul pe care îl reprezintă va susține noul Guvern.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a precizat că formațiunea din care face parte va da un vot favorabil Guvernului.

„Cred că am contribuit și noi puțin la această remaniere guvernamentală. Noi, UDMR, după 9 luni de guvernare am decis să părăsim guvernarea. Eu, în ultimii ani, și sunt de câțiva ani în Parlament, din păcate am simțit de foarte multe ori o lipsă a analizei concrete, ce a făcut și ce n-a făcut acel Guvern. E nevoie, evident, de declarații politice. E treaba Opoziției să vină cu declarații politice. Pe lângă declarații politice, Guvernul are un program guvernamental, bun, rău, trebuie să se analizeze acest program. Eu cred că de multe ori trecem pe lângă fapte”, a spus Borbely.

Și deputatul PP-DD Ștefan Burlacu a anunțat că parlamentarii formațiunii din care face parte vor da ”o notă de trecere noii formule guvernamentale”.

„Văzând că iarna bate la ușă, că abia ne-am recâștigat statutul de democrație consolidată și că mai nou UDMR ba votează, ba nu votează noua componență a Guvernului, în funcție de cât și ce mai vor, grupul PP-DD va susține prin vot, nu noul Guvern, ci stabilitatea României, care este mai importantă în perspectiva perioadei următoare. Considerăm că nu este momentul pentru schimbări majore și că prioritățile României sunt stabilitatea și execuția bugetară”, a spus el.

Iată noua formulă a noului Guvern propusă de Victor Ponta:

* Liviu Dragnea (Dezvoltare Regională)
* Gabriel Oprea (Interne)
* Daniel Constantin (Agricultură)
* Rovana Plumb (Muncă)
* Nicolae Bănicioiu (Sănătate)
* Mihai Tudose (Economie)
* Darius Vâlcov (Finanțe)
* Robert Cazanciuc (Justiție)
* Eugen Teodorovici (Fonduri Europene)
* Ioan Rus (Transporturi)
* Ionuț Vulpescu (Cultură)
* Bogdan Aurescu (Externe)
* Mircea Dușa (Apărare)
* Gabriela Szabo (Sport și Tineret)
* Sorin Grindeanu (Comunicații)
* Angel Tîlvăr (Diaspora)
* Eugen Nicolicea (Relația cu Parlamentul)
* Sorin Cîmpeanu (Educație)
* Andrei Gerea (Energie și IMM)
* Grațiela Gavrilescu (Mediu)
* Liviu Pop (ministru delegat pentru Dialog Social).

>