Breaking news

Guvernul Ponta își bate joc de sângele artificial creat de cercetătorii clujeni, tăind finanțarea proiectului

loading...

Performanța uluitoare reușită de cercetătorii români de la Cluj, care după șase ani au creat sângele artificial, este  aruncată la coșul de gunoi de către Guvernul Ponta, care a tăiat finanțarea.

ponta sange artificialCercetătorii români de la Cluj sunt pe cale să revoluționeze medicina pe plan mondial. Oamenii de știință au creat în premieră mondială, sânge artificial care poate salva milioane de vieți.

După șase ani de muncă asiduă, o echipă de cercetători de la Universitatea Babeș Bolay din Cluj a reuşit să producă o substanţă ce poate fi folosită ca substitut pentru sânge. Aceasta este obţinută din viermi marini.

Sângele incolor obţinut în laboratorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este o premieră mondială, pentru că materia primă este formată din apă şi sare. Spre deosebire de hemoglobina umană, sângele artificial este mult mai rezistent la agenţii de stres exteriori.

Soluţia conţine apă, săruri şi o proteină – hemeritrina, extrasă din viermii marini, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecţie faţă de agenţii de stres.

Hemeritrina este unică, se mai găseşte în câteva bacterii, dar în rest în foarte puţine organisme. Când mă gândeam foarte serios la cercetarea substitutelor de sânge, mi s-a părut o idee interesantă, ştiind despre acea proteină că refuză să reacţioneze cu agenţii de stres căreia hemoglobina îi cade pradă în termeni de milisecunde”, a explicat cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu pentru Mediafax.

Sângele artificial incolor este testat în prezent pe animale, iar dacă rezultatele vor fi bune, în maximum doi ani s-ar putea trece la studiile clinice pe oameni.

Numai că cercetătorii au primit o lovitură de grație din partea Guvernului Ponta: au rămas fără finanțare. Astfel, Guvernul Ponta își bate joc de performanța uluitoare reușită de cercetătorii clujeni.

Sângele artificial poate fi sterilizat, astfel că riscul infectării cu hepatita B, C sau HIV este inexistent.

Se pot produce cantităţi aproape nelimitate şi apoi se pot depozita pe termen foarte lung şi fără a necesita condiţii speciale.

Sângele artificial are aplicaţii în chirurgie, pentru că în timpul operaţiilor se pierde foarte mult sânge, dar şi în cazul unor accidente, când este nevoie de o cantitate mare de sânge pentru un timp scurt.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>