Breaking news

USL insistă cu regionalizarea României pe motiv că ne vom dezvolta economic

Guvernul Ponta vrea să împartă România în opt bucăți sub pretextul regionalizării administrative, ca să reducă decalajul de dezvoltare dintre județe.

regionalizare romania 2013Marea prioritate al Guvernului Ponta în 2013 pare a fi fragmentarea României pe criterii administrative a teritoriului, sub pretextul regionalizării.

Dacă în 2011, Guvernul Boc bătea toba cu regionalizarea, Ponta începe să bată toaca pe aceeași temă.

Vicepremierul și Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea a declarat joi seară la emisiunea ”Subiectiv” de la Antena 3, cum vrea USL să împartă țara și din ce motive.

Nu se desființează județele, nu se mărește numărul de personal și nu cresc cheltuielile publice. Nu se face regionalizarea pe criterii etnice. Regionalizarea se va face doar pe criterii de dezvoltare, pe criterii economice. Obiectivul principal al regionalizării îl reprezintă micșorarea decalajului de dezvoltare între regiuni și între județe. De la guvernul central se vor lua acel pachet de competențe și atribuții și vor fi transferate la regiuni. Drumurile naționale, cu excepția traseelor europene, vor fi transformate în drumuri regionale și vor fi administrate de regiuni. Regiunea va putea să fie un partener direct cu Comisia Europeană, reducându-se astfel birocrația”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea spune că nu desființează județele și că aparatul administrativ nu crește deși prin regionalizare se creează o nouă structură ce va fi condusă de un guvernator ce va trebui să aibă un aparat de lucru.

Dragnea spune că personalul de la actualele Agenții de dezvoltare regională va fi transferat la nivelul aparatului de lucru de la conducerea regiunii.

Liviu Dragnea a spus că vrea să creeze un Consiliu Consultativ pe lângă minister pentru realizarea proiectului regionalizării. Precizând că vor exista consultări atât cu partidele politice, societatea civilă, specialiști dar că Guvernul Ponta nu va ceda la presiuni că nu are de ce.

Ministrul Dragnea a precizat în cadrul emisiunii de la Antena 3 faptul că după ce se termină discuțiile cu bugetul pe 2013, va prezenta în Guvern un memorandum privind calendarul de descentralizare și cu etapele de realizare a regionalizării administrative. Precizând că acest proces trebuie finalizat până la finele lui 2013.

Deși spun că prin regionalizare se reduce drastic birocrația, în realitate lucrurile stau exact pe dos. Este la fel ca și în cazul unui produs comercializat într-un magazin, dacă pe lanțul de producție intervine un intermediar, prețul final plătit de cetățean va fi mult mai mare. Așadar, scopul final al regionalizării nu este reducerea birocrației și creșterea nivelului de dezvoltare, ci crearea unor opt poli de putere prin care țara să fie condusă de cine trebuie, mult mai ușor.

Județele în forma lor actuală sunt suficient de mar ca și suprafață pentru a putea accesa fonduri structurale pentru dezvoltarea comunităților locale și a infrastructurii și pot de asemenea să se asocieze cu județele învecinate pentru dezvoltarea unor proiecte regionale.

Regionalizarea României nu va aduce nimic bun pentru cetățeanul de rând, ba dimpotrivă, taxe și impozite mai mari pentru susținerea noii structuri care nu va face decât șă blocheze și mai mult țara.

Nu se știe dacă guvernatorii care vor conduce regiunile vor fi numiți politic, aleși de populație prin vot sau vor fi aleși de către primarii și consilierii din județele componente ale noii structuri administrative.

Prin regionalizare, baronii locali vor fi ridicați la rang de guvernatori, cu puteri sporite în interes personal, de grup și de partid.

Potrivit proiectului de reorganizare administrativă pregătit de Guvernul Ponta, România va avea în viitor opt regiuni: Nord-Est, Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est, Sud-Vest, Vest şi Bucureşti-Ilfov.

Județele ar fi împărțite în opt regiuni după cum urmează:

Nord- Est: Suceava, Botoşani, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi

Sud-Est: Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa

Nord Vest: Bihor, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud

Sud: Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa

Vest: Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş

Sud- Vest: Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Mehedinţi

Centru: Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mureş, Alba

Bucureşti- Ilfov